Бердичів

міська рада

Вони вірили в Україну і віддали за неї життя: у Бердичеві згадували битву під Крутами (фото)

Близько 5 годин вони стримували наступ на Київ кількатисячного більшовицького війська – українські курсанти, звичайні студенти й гімназисти разом із козаками «Вільного козацтва». За різними даними, оборонців було всього від 300 до 400, але своє завдання вони виконали – ворог був затриманий, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір і врятувати, зрештою, українську державність. У Центральній міській бібліотеці учні 8-ї школи згадували бій під Крутами – сторінку вітчизняної історії, рясно политу молодою українською кров’ю…  

Учнівська молодь ХХІ сторіччя зізнається: здатність до самопожертви, проявлена такими само юними українцями у далекому 1918-му році, не може не вражати. Як і вірність «гібридним» принципам Москви: проголошуючи різні інтернаціональні гасла, більшовики йшли війною на Україну.

Бій, кров, звитяга й любов одних та наруга й ненависть від інших – все це Крути, і Україна пам’ятає подвиг своїх синів, запевняють учасники дійства. Нагадують, якими важкими були для України 1917-1918 роки, як жорстоко точилася боротьба за Київ, яким святом для українців стало проголошення УНР. Як у відповідь Москва вдарила по Україні полчищами заґартованих у боях вояків. До лав захисників Центральної ради почали записувати добровольців. Запрошували лише тих, хто «вірить в Україну і готовий за неї померти». Одна з сотень складалася з гімназистів 6-8-х класів… Більшість захисників України загинула на полі бою, частина потрапила у полон і була страчена. До вічного життя юнаки відходили зі «Ще не вмерла…» на вустах. В живих тоді залишилося небагато.

То сталося у 1918-му, а практично через сторіччя, у тому самому Києві, ті, хто вірив в Україну, увійшли до Небесної сотні. Ті, хто вірив в Україну, 242 дні утримували Донецький аеропорт, перевертаючи уяву світу про людські можливості й силу любові до рідної землі, ламаючи зловісні й підступні плани ворога. Учні 8-ї школи пригадують слова Грушевського, адресовані закатованим крутянцям: «…ваша смерть недаремна… Вона жива і житиме довіку – вільна самостійна Україна!» Так, переконані, вона житиме – у тому числі і завдяки мужності й відданості Батьківщині її захисників-учасників АТО та ООС. Любити свою Вітчизну – це не лише про пісні, це – про готовність лягти у землю заради її процвітання, пролити кров та пережити муки, аби була вона вільною й незалежною, заявляють учасники заходу. І доки стоять на обороні України її вірні сини з шаблюками напоготові, не зруйнують Неньку жодні ворожі наміри.

Останні новини