Бердичів

міська рада

Китайський коронавірус, грип та ГРВІ – одна з тем, піднятих на засіданні виконавчого комітету

Щочетверга бердичівські лікарі оцінюють стан захворюваності на грип та на ГРВІ. Якщо порівняти два останні тижні, то, за даними амбулаторної служби Центру первинної медико-санітарної допомоги, кількість хворих серед дітей зросла на 26 %. За загальною ж кількістю захворювань, ріст склав 42 %. Таку інформацію озвучила на засіданні виконавчого комітету керівниця Центральної міської лікарні Лариса Бабікова. Станом на 30.01.2020 р., продовжила, у стаціонарному інфекційному відділенні перебували 26 дорослих пацієнтів та 23 дітлахів: грип (а точніше, здебільшого його ускладнення – пневмонію) діагностували у 16 дорослих та у 4 дітей.

При цьому Лариса Бабікова зауважила: аби поставити заключний діагноз, потрібно його підтвердити. Усі відповідні обстеження здійснюються у Житомирі – у вірусологічній лабораторії, коштує подібне обстеження 450 грн. Звідси питання: чи кожен з пацієнтів піде на те, аби витратити таку суму?..

Щодо страхітливої для багатьох китайської «новинки», то у міській лікарні, повідомила Лариса Бабікова, вже отримали два накази – з міністерства та обласного управління. У першому, розповіла, визначили алгоритм дій у випадку підозри на коронавірус. Як наслідок, у лікарні підготували свій наказ і провели конференцію за участі представників обох ланок – первинної та вторинної. Коротко інформували про клініку хвороби, про заходи профілактики і про контроль з боку адміністрації закладу.

Ось вже як 1,5 тижня минуло відтоді, як у лікарні обмежили відвідування хворих, продовжує Лариса Бабікова, а з 29.01.12 р. його заборонили взагалі. Роз’яснювальна робота на рахунок обмеження перебування з породіллями та застосування засобів індивідуального захисту активно проводиться у Центрі Жінки. В інструкції про недопущення поширення коронавірусу є рекомендації  щодо використання вищезгаданих засобів, тож лікарня замовила і ось-ось має отримати 10 комплектів спеціальних халатів, масок, респіраторів, інформувала доповідачка.

Якщо говорити про безпосереднє лікування коронавірусу, то конкретного препарату, що впливав би на вірус, як такого наразі не існує, повідомила Лариса Бабікова, в основному медики лікують симптоматично. У міській лікарні, зазначила, є ще минулорічний запас препаратів проти пневмонії та грипу H1N1. Яким чином можна підтвердити факт, що захворів на коронавірус? Зі слів Лариси Бабікової, коли вірити відкритим джерелам, то в Україні це неможливо – лише за кордоном. Відчуваєте, що занедужали? Керівниця міської лікарні радить, у першу чергу, звертатися до свого сімейного лікаря. Плюс не слід забувати про гігієну рук і про так званий «етикет кашлю» (кажучи простіше, кашляти одне одному в обличчя – зась).

Останні новини