Бердичів

міська рада

Афганська війна та бойові дії у «гарячих точках» стали темою вечора пам’яті у міському Палаці культури (фото)

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31 річницю виведення радянських військ із Республіки Афганістан відзначили у міському Палаці культури. Місто виказувало свою шану та вдячність співвітчизникам, котрі стали прикладом вірності військовій присязі та людської гідності, воїнам-інтернаціоналістам, котрі не повернулися додому живими. Афганістан, Сомалі, Ангола, В’єтнам, Єгипет, інші «гарячі точки» у різних кутках планети: для тих, хто не раз дивився в очі смерті, хто втрачав друзів, ті події навряд чи матимуть термін давності, зауважують організатори та учасники вечора. Збережемо пам’ять, переконані, житимемо у мирі.  

Особливе місце у народній пам’яті посідає Афган. У Бердичеві та районі їх мешкає понад півтисячі – учасників бойових дій в Афганській Республіці. Взагалі ж, нагадують учасники вечору, лишень зі здобуттям незалежності в Україні змогли дізнатися ту правду й ті шокуючі цифри, що їх раніш намагалися приховати радянські пропагандисти. Понад 160 тис. українців пройшли через страшну афганську війну, 8 тис. повернулися додому з пораненнями, майже кожен четвертий серед загиблих в Афгані – українець. Більш ніж 4 тис. українських чоловіків, батьків, синів пішли з життя вже по поверненню додому – через рани та хвороби. 

Із початком бойових дій на сході України чимало воїнів-інтернаціоналістів опинилися на передньому краї боротьби з ворогом. Учасники АТО та ООС нерідко відзначають, що досвід заґартованих у жорстоких боях «афганців» став надзвичайно цінним для оборонців незалежної України. І знову цифри від організаторів: на захист своєї держави у неоголошеній війні стали близько 12 тис. воїнів-афганців, більше 500 з них отримали поранення, понад 150 бійців загинуло…

Пам’ять українців та земляків-бердичівлян, загиблих в Афгані, на теренах інших держав та у зоні АТО присутні на вечорі вшанували хвилиною мовчання. Війна – це те, що не вичавити з пам’яті, і ті, хто знає їй ціну, хто слугував та слугує сьогодні взірцем вірності присязі та військовому обов’язку, хто відчуває відповідальність за успішне завтра України, заслуговують на глибоку шану та повагу, переконані у Бердичеві. Захисники української держави знають, за що йдуть у бій, запевняють – за життя у мирі, за спокій у серцях, за гідне майбутнє прийдешніх поколінь.

Останні новини