Бердичів

міська рада

«Бердичівводоканал» може стати привабливим для інвесторів на довгострокову перспективу (фото)

У МКП «Бердичівводоканал» є реальний шанс зацікавити європейських інвесторів – причому, не на якийсь рік-другий, а на середньо- й довгострокову перспективу. Експертну та консалтингову допомогу підприємству спробують надати представники консорціуму, що реалізує міжнародний проєкт «Програма корпоративного розвитку». Про це вони інформували під час свого візиту до Бердичева. Їхній проєкт діє паралельно з інвестиційною програмою від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та Інвестиційного фонду сусідства від ЄС.

Перший важливий крок «Бердичівводоканалом» зроблено: підприємство вже успішно співпрацює з НЕФКО. Втім, у корпорації, зі слів одного з гостей – заступника керівника проєкту Дмитра Тікунова, зацікавлені саме у довгостроковій підтримці комунальних підприємств водної галузі.

Бердичівський Водоканал – не єдиний, хто спробує закріпитися у проєкті: на сьогодні у полі зору консорціуму 9 претендентів із різних регіонів України. Спільно з фахівцями Водоканалів, говорить пан Дмитро, він та його колеги – міжнародні й вітчизняні експерти – спробують розробити пакет документів, що, зрештою, дозволить підприємствам «говорити на одній мові з інвесторами». Складається так, констатують гості, що інвестори, котрі заходять до України, часто просто не розуміють тих напрацювань та розробок, за рахунок яких українські підприємства намагаються обґрунтувати свої потреби в інвестиціях. А головне у цій справі, на думку пана Дмитра, це якраз правильне обґрунтування потреби.

За якими напрямками запланована співпраця експертів та Водоканалів?.. По-перше, вони спільно спробують розробити план зі зменшення так званої «бездохідної води» – води, що йде з річок та з-під землі і не приносить при цьому жодного доходу. Друге: сьогодні, згідно законодавства, на підтвердження тарифів Водоканали розробляють короткострокові інвестиційні плани, розраховані на 1 рік. У свою чергу, зауважує Дмитро Тікунов, потенційні інвестори не розуміють, відсутності саме стратегічного плану розвитку. Тож експерти планують розробити такий довгостроковий інвестиційний план для підприємства – не на рік, а на 5, 10 чи навіть більше років.

Третій напрямок носить назву «Безпека питної води». Є вимоги до якості питної води, розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), нагадують представники консорціуму, і перед збірною командою стоятиме завдання розробки концептуального плану, що відповідатиме цим вимогам. Свою роботу у Бердичеві гості розпочали зі спілкування з міським головою Василем Мазуром, його заступниками та керівниками «Бердичівводоканалу». Місто абсолютно готове до співпраці, запевнив Василь Мазур, і готове допомогти команді усім необхідним. Після – спільно відвідали основні місцеві об’єкти водозабезпечення. Враження, зі слів Дмитра Тікунова, дуже непогані. Зрозуміло, працювати ще є над чим, але експертів вразив доволі пристойний стан активів МКП «Бердичівводоканал» (видно, констатують, що підприємство зазнає змін, причому змін «свіжих»). Дуже порадувало гостей те, що бердичівський Водоканал має потужну і стабільну підтримку з боку міста. Без подібного партнерства, переконані, підтримувати активи в існуючому стані було б просто неможливо.