Бердичів

міська рада

Біля Меморіалу загиблим воїнам-афганцям: «Кожен спогад про війну повинен спонукати прагнути миру» (фото)

24 локальні війни та збройні конфлікти на території 16 іноземних держав… За часів СРСР українські військові  виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на Кубі та в багатьох інших «гарячих точках» планети. Після здобуття Україною незалежності досвідчені вітчизняні військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року у міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тис. військовослужбовців. Найкривавішим з усіх «гарячих» конфліктів стала війна в Афганістані…

31 річницю виведення радянських військ з Афганської Республіки та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав відзначила громадськість Бердичева біля Меморіалу загиблим воїнам-афганцям.

Зустрічати своїх рідних та співвітчизників у свято Стрітення було пам’ятно та символічно, зазначив у своєму виступі перший заступник Бердичівського міського голови Роман Левицький. Символічно вшановувати воїнів-інтернаціоналістів і на місці, де з одного боку на тебе дивляться очі 28-х полеглих в Афгані земляків-бердичівлян, а навпроти – проходять службу вже сьогоднішні захисники української держави. Скільки їх полягло на чужій землі, скільки – на сході України… Про це треба пам’ятати, переконаний Роман Левицький, і передавати естафету пам’яті наступним поколінням. Кожен спогад про війну, вважає, повинен спонукати людей прагнути миру, кожен погляд із меморіальної дошки повинен навіть не допускати думки про сіяння ворожнечі та смерті. Від імені міського голови Василя Мазура, виконавчого комітету, міської ради та усієї громади Роман Левицький подякував присутнім за збереження традиції вшановувати пам’ять загиблих земляків. Пам’ятаючи про полеглих, зазначив перший заступник, бердичівляни зичать переможного миру воїнам сьогодення.  

Вони були і залишаться вірними своєму обов’язку солдатами – воїни-інтернаціоналісти, запевнили головні винуватці зібрання, не пам’ятатимемо про тих, хто віддав життя за державу, не матимемо ані держави, ані совісті.

Війну в Афгані не викреслити з історії, не викреслити з людських сердець, заявляють нинішні оборонці України – воїни-артилеристи, і цей день – черговий привід для того, аби замислитися над цінністю людського життя. Куди б не закинула доля українського воїна, запевнили, він усюди виконуватиме свій військовий обов’язок сумлінно та добросовісно. Сьогоднішні захисники Батьківщини сподіваються на подальшу підтримку й допомогу воїнів-інтернаціоналістів у підготовці славного українського воїнства. У скорботному мовчанні учасники зібрання схилили голови перед пам’яттю загиблих в Афганістані та в інших державах співвітчизників та поклали квіти до Меморіалу. Світлу пам’ять артилеристів та усіх захисників України, котрі не повернулися живими з зони АТО, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника, розташованого на території 26-ї артилерійської бригади.

Останні новини