Бердичів

міська рада

Забруднення Гнилоп’яті: місто запрошує район та ОТГ до конструктивного діалогу

Аналізи води у річці Гнилоп’ять вище межі міста викликають занепокоєння. Про це на засіданні виконавчого комітету повідомив заступник міського голови Сергій Онофрійчук, інформуючи про хід виконання заходів з охорони навколишнього природного середовища  у Бердичеві. При  проведенні лабораторних досліджень зразків води поверхневої водойми річки Бердичівським міжрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», зазначив посадовець, виявлено, що гідрохімічні показники, які відібрано вище за течією з Бистрицького водосховища, значно перевищують ГДК і не відповідають вимогам наказу МОЗ України від 19.06.1996 №173 внаслідок розміщення сільгоспугідь, будівель, споруд і комунікацій сільськогосподарських підприємств району у  зонах  санітарної охорони водних об’єктів та відсутність офіційного сміттєзвалища для твердих побутових та рідких відходів.

Містом були направлені відповідні листи до Бердичівської райдержадміністрації, Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області та Державної екологічної інспекції Поліського округу для проведення аналогічних санітарно-хімічних досліджень вище за течією річки Гнилоп’ять та вжиття відповідних заходів до порушників санітарного законодавства України і захисту водосховища «Бердичівське» від забруднення. 

До останнього часу діалогу з відповідними структурами району з цього питання утворити не вдавалося, констатував Сергій Онофрійчук. Місто, продовжує, зверталося до сусідів з пропозиціями створити спільну робочу групу за участі представників міста, району, ОТГ, екологів та контролюючих органів, аби промоніторити Гнилоп’ять хоча б у межах району – що до неї потрапляє, які гербіциди та пестициди, чи існує відповідний контроль. Отримали відповідь, мовляв, у районі зробили свій аналіз – результати хороші.

Перейти від переписки до реальних, скоординованих дій, пропонує Сергій Онофрійчук, адже що вище по руслу, що нижче – проблема і робота спільна. На його думку, слід з’ясувати, хто за що відповідає, хто що має робити – район, місто, ОТГ, підприємства тощо. На те, що керівництво району та ОТГ відгукнеться на цю пропозицію, сподівається Бердичівський міський голова. Разом вони визначать, що потрібно змінити на кожному етапі, аби змінити на краще ситуацію взагалі – і по сміттю, і по зливу нечистот. Потрібно працювати спільно, цивілізовано, конструктивно, без галасу і гасел, переконаний Василь Мазур. Місто до цього готове.