Бердичів

міська рада

Неочищені стоки з «БЕВЕРСу»: місто рішуче налаштоване зупинити «шкідливу» епопею (фото)

Заступник міського голови Сергій Онофрійчук, помічники-консультанти народного депутата України, представники екологічної інспекції та МКП «Бердичівводоканал», керівники підприємств-суб’єктів господарювання, що діють на території колишнього заводу «БЕВЕРС»… Цього разу вони зібралися ще більш розширеним складом і все з однією єдиною метою – зупинити нарешті потрапляння неочищених стоків до річки Гнилоп’ять з території заводу. З-поміж іншого, з’ясовували, що потрібно зробити у першу чергу і хто це робитиме, а разом із тим – хто за що відповідає.

Протягом останніх років до бердичівської Гнилоп’яті періодично потрапляють неочищені стоки, нагадує передісторію зібрання Сергій Онофрійчук, і джерело скидання знаходиться у районі «БЕВЕРСу». Зі свого боку місто, стверджує, причини шукало: так минулоріч було ізольовано одну з тутешніх дренажних систем, аби припинити з неї витік (до недавнього часу, звертає увагу, на території заводу навіть внутрішня дренажна система була відсутня).

Останнім часом, продовжує посадовець, почастішали випадки потрапляння до річки мастильних матеріалів. Кілька тижнів тому комісія за участі працівників виконкому та «Бердичівводоканалу» вже виїжджала на місце потрапляння: у всьому, було, «звинуватили» каналізацію, але маємо сьогоднішній день і свідчення того, що мастило й інші шкідливі речовини витікають саме з «БЕВЕРСу».

Тим часом місто направило відповідні листи екологам та до прокуратури – з тим, аби вжили заходів до суб’єктів, котрі господарюють на колишньому заводі, та припинити скидання шкідливих стоків. Міської зливової каналізації тут немає, заявляє Сергій Онофрійчук, система – суто внутрішньозаводська, знаходиться у діючих на території підприємств на балансі. Тож підприємства і повинні за нею слідкувати. Разом із тим, запевняє заступник, і місто, і Водоканал, зокрема, готові надати всебічну допомогу: так, відповідальність – на підприємствах, але ж проблема-то – загальноміська!

Поки спілкувалися-з’ясовували, з’явилася схема дощової зливової каналізації. І, здається, зійшлися, таки, на можливих джерелах «неочищеної» проблеми. Лишень визначилися, частина учасників зустрічі вирушила до них. Чим завершиться їхній похід, стане відомо згодом, але завдання на зустрічі було поставлене цілком конкретне: у Бердичеві затверджені нові Правила приймання стічних вод, і до квітня у числі інших усі підприємства, що розташовані на території колишнього «БЕВЕРСу», повинні облаштувати у себе малі очисні споруди. Неочищені стоки не мають потрапляти ані до дощової зливової каналізації, ані до каналізації побутової, наголошує Сергій Онофрійчук. Не буде цього зроблено – підуть у хід серйозні заходи впливу, у разі потреби місто залучатиме відповідні структури.