Бердичів

міська рада

Пошуково-рятувальна операція на Гнилоп’яті: рятувальники готові діяти за призначенням (фото)

Пошуково-рятувальну операцію на Гнилоп’яті провели рятувальники міської комунальної пошуково-рятувальної служби на воді спільно з працівниками міськрайвідділу ДСНС України та фахівцями екстреної медичної допомоги. Операцію влаштували, згідно плану цивільного захисту міста: подібні заходи проводяться на початку кожного року, інформує начальник міського відділу з НС та ЦЗН Віктор Рябушко, і на меті мають відпрацювання спільних дій усіх причетних служб – інформування, взаємодія, надання долікарської й лікарської допомоги, евакуація потерпілого. У ролі останнього зазвичай передбачається умовний рибалка, котрий, начебто, опиняється під льодом, втім нинішня вкрай тепла зима дозволила розглядати дану операцію і як підготовчу до літнього купального сезону.

Подібні відпрацювання дають змогу пересвідчитися у практичних навичках водолазів, говорить начальник БМКПРС на воді Олександр Ковальчук. Поки що цей зимовий сезон, продовжує, обходився без неприємних сюрпризів – діставати з води нікого не доводилося. Причини цьому дві: знову таки, нетипова зима та методична роз’яснювальна робота з боку представників БМКПРС на воді. Бажаючих вийти на тонкий лід вистачало, зауважує Олександр Ковальчук, але здебільшого люди з розумінням реагували на гучні застереження по мегафону – поверталися на берег. Очолювана ним служба готова до дій за призначенням, констатує Олександр Ковальчук, водночас охочі до зимової рибалки, нагадує, мають пам’ятати, як мінімум, дві речі: із собою про всяк випадок треба мати мотузку (не менше 20 м), а ще – забути про спиртне.

… І все ж трапилося так, що саме вам довелося витягувати постраждалого з води… Ви – далеко не професіонал у справі надання невідкладної допомоги, без жодних навичок і таке вперше трапилося у вашому житті. Доки «швидка» у дорозі, чи варто взагалі братися за долікарську допомогу, ризикуючи при цьому нашкодити? Однозначно варто, стверджують медики. Якщо постраждалий у свідомості, наставляють, потрібно звільнити його від мокрого одягу і знайти спосіб зігріти. Коли ж людина без свідомості, необхідно перехилити її через коліно й відкачати воду. А потім – натискати на грудну клітину (десь близько 100 натискань за хвилину). Цього має вистачити до приїзду «швидкої». Вправи – не надто складні, зауважують фахівці, але саме вони можуть врятувати життя людині.