Бердичів

міська рада

Здоров’я й життя людей – понад усе, тому на період дії карантину ринки у Бердичеві вирішили не відкривати

Тема відкриття ринків знову постала на останньому засіданні виконавчого комітету. Як інформували членів виконкому, 30.03.2020 р. вийшла постанова № 5 зі підписом головного державного санітарного лікаря, згідно якої органи місцевого самоврядування мали забезпечити функціонування ринків лише за умови дотримання ряду умов. Документ викликав неабиякий резонанс, через що вже 2 квітня Віктор Ляшко закликав не зловживати правом на відкриття ринків і нагадав про чітко визначені вимоги, виконавши які, органи місцевого самоврядування зможуть відкрити ринки. Причому, зробити це у випадку, якщо у населення немає інших можливостей купляти продукти харчування. Постанова – не заклик до відкриття, підкреслив лікар, а можливість надати людям доступ до продуктів харчування в умовах карантину.

На території Бердичева працюють понад 240 об’єктів торгівлі, інформувала членів виконкому начальниця міського відділу з питань торговельного обслуговування та якості надання послуг Валентина Бородій, і ажіотажу навколо покупки продуктів харчування не спостерігається. Підвищений попит у місті зафіксовано лише на лимони, імбир та часник. Продуктові магазини є у кожному мікрорайоні, тож її думка – ринки відкривати не можна.

Проти відкриття ринків виступив і перший заступник міського голови Роман Левицький: робити це нині не на часі, зазначив, до кінця карантину з відкриттям можна зачекати.

Підтримав Романа Левицького та Валентину Бородій директор міського кооперативного ринку Микола Адамчук, котрий нагадав, що у нинішніх умовах, перш за все, потрібно переживати за людей, а до вимушених обмежень – ставитися з розумінням.

Свою точку зору з цього приводу озвучила присутня на засіданні депутатка міської ради Тетяна Домбровська. Якщо взяти ринок у районі М’ясокомбінату, зазначила, то він представляє собою територію з відокремленими один від одного магазинами, до яких може заходити, припустимо, по одному покупцю. І якщо така сама ситуація на ринках «Привокзальному» і на Червоній Горі, то чому б їм не працювати?..

На бік підприємців, котрі перемістили свої товари до гаражів та складів, став головний редактор видання «РІО-Бердичів» Олександр Доманський. Ці продукти, зауважив, можна продавати по ціні, нижчій, аніж у супермаркетах. Є серед підприємців і такі, продовжив, котрі вклали гроші у товар, і у випадку виникнення потреби у лікуванні коштів на це вони не матимуть. Отже, його пропозиція – дозволити працювати на ринках кіоскам із продовольчими товарами. Звісно, при умові дотримання усіх необхідних при карантині вимог.

У Бердичеві дозволено торгувати магазинам, розташованим по периметру ринків, що мають окремі виходи за межі ринку, нагадав, у свою чергу, міський голова Василь Мазур. І поставив це питання на голосування. Усі без виключення члени виконкому проголосували проти відкриття ринків.