Бердичів

міська рада

Праця неповнолітніх

Літні місяці — зручний період для підлітків знайти роботу й заробити власні гроші, щоб показати батькам готовність до дорослого життя, здійснити заповітну мрію, купити якусь річ, закріпити теоретичні знання на практиці або заробити на відпочинок.

            Порядок застосування праці дітей визначається законодавством України про працю, зокрема Кодексом законів про працю.

            Нагадуємо, що прийом на роботу неповнолітніх до 14 років забороняється.

            Згідно ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів загальноосвітніх шкіл; професійно-технічних навчальних закладів; середніх спеціальних навчальних закладів віком від 14 до 15 років, які працюють у вільний від навчання час та в період канікул ) за згодою одного з батьків або особи, що його замінює – 24 години на тиждень. При цьому заробітна плата неповнолітніх, при скороченій тривалості робочого часу виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

            Згідно ст. 187 КЗпП, неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України. Умови праці неповнолітніх на виробництві повинні відрізнятися від умов праці дорослих працюючих.

            Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду.         

    Праця молоді віком до 18 років на важких роботах і на роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах заборонена.

Управління праці, сім’ї та соціального захисту населення

виконавчого комітету Бердичівської міської ради нагадує!