Бердичів

міська рада

Про підготовку господарства міста до роботи в осінньо-зимовий період: житловий фонд ОСББ

У місті Бердичеві створено й самостійно здійснює господарську діяльність 163 об’єднання співвласників, що охоплюють 187  багатоквартирних будинків. У них розташовано 11 612 квартир, загальною площею 613,7 тис. кв. м,  що становить 56%  від усієї загальної площі житлового фонду міста.  

Міська влада фінансово допомагає всім ОСББ у проведенні ремонтних робіт у будинках та підготовки  будинкового господарства до експлуатації в осінньо-зимовий період. Щороку з міського бюджету виділяються кошти на проведення робіт з капітального ремонту покрівель, ліфтів, мереж живлення, благоустрою прилеглої території тощо.

Так з міського бюджету на ці цілі було виділено:

         –   у  2018 році – 1 млн. 120,2 тис. грн. 

         –   у  2019 році –  2 млн. 294,5 тис. грн. 

         –   за  8 місяців 2020 року – 1 млн.  330 тис. грн.

Для ОСББ засновано три види конкурсів, переможці яких отримують з міського бюджету кошти і, беручи участь співфінансуванням, виконують різні ремонтні роботи. У минулому році був проведений конкурс „Краще ОСББ нашого міста”.  4 переможці цього конкурсу /ОСББ „Добро-18”,  „Золотий ключик-13-15-42”, „Краєвид-40”,  „Швейник-26”/ отримали на грудневій сесії міської ради Відзнаки „Краще ОСББ міста Бердичева 2019 року” і сертифікати на виплату грошових премій.

Ці кошти на загальну суму 150 тис.грн. переможці конкурсу отримали на початку 2020 року і, не зважаючи на карантинні умови, замінили в під’їздах своїх будинків старі дерев’яні вікна на нові сучасні енергозберігаючі.

В лютому цього року проведений конкурс з енергоефективності. Переможців такого конкурсу відповідно до умов Положення передбачено чотири в кожному півріччі.  4 переможці на перше півріччя 2020 року визначені, їм передбачено виділити з міського бюджету  281 тис.грн.  на проведення капремонту покрівель та ліфтів.

У цьому році профінансований капітальний ремонт ліфтів в ОСББ „43-й квартал”  – переможець конкурсу 2019 року, вони отримали з бюджету міста 143тис. грн. і виконали заплановані роботи.

Враховуючи аварійний стан ліфтів у будинку по вул. Євгена Старікова, 13 (ОСББ „Золотий ключик-13-15-42”) і необхідність термінового проведення ремонтних робіт, їм передбачено виділити 56 тис. грн. бюджетних коштів, але теж на умовах співфінансування.

Також в цьому році передбачено виділити з міського бюджету ОСББ „Фортеця-11” (пров. Євгена Старікова, 11) 350 тис. грн. для продовження робіт з укріплення стін фасаду будинку. Ці роботи  розпочаті ще у минулому році, а в цьому році – продовжені.  Вже виконано робіт на суму 100тис.грн.

В ОСББ „Криниченька-14” (вул. Садова, 14) за кошти обласного бюджету в попередні роки влаштований спортивний майданчик, вартість якого становить 280,2 тис. грн.  Щоб завершити цей об’єкт міська рада передбачила в бюджеті міста на цей рік 350 тис. грн. для проведення асфальтування прилеглої до спортмайданчику території.

Багато ремонтних робіт у своїх будинках об’єднання співвласників  виконують і за власні кошти (тобто за внески власників квартир), щоб підготувати свої будинки  до осінньо-зимового періоду  2020-2021 роки:

  • у 18 ОСББ замінені старі дерев’яні вікна у під’їздах на нові сучасні енергоефективні;
  • у 23 будинках проведений ремонт суцільних руберойдових покрівель;
  • у 9 ОСББ замінені вхідні та тамбурові двері у під’їздах  –  на нові;
  • у 13 будинках замінені будинкові мережі водопостачання та каналізації у підвалах і замінені  стоякові мережі;
  • 6 ОСББ виконали ремонт козирків на входах у під’їзди;
  • 10  ОСББ відремонтували під’їзди всередині;
  • в 3 будинках капітально відремонтовані ліфти;
  • в одному будинку замінені труби водостоку з покрівлі на нові оцинковані;
  • у 80%  всіх будинків вже здійснена перевірка стану димових та вентиляційних каналів.

У вересні-жовтні роботи з підготовки будинкового господарства  до зими триватимуть.