Бердичів

міська рада

До уваги внутрішньо переміщених осіб!

Порядком надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2018 року № 819, передбачено додаткові можливості для внутрішньо переміщених осіб вирішити проблему житла шляхом участі у програмі доступного житла, завдяки чому вони можуть  за допомогою держави побудувати чи придбати житло за механізмом «50 на 50».

Одержувачі державної підтримки  самостійно обирають об’єкти, на будівництво яких можуть спрямовуватись кошти державної підтримки, а також новозбудовані об’єкти.

Внутрішньо переміщені особи можуть отримувати кредит в банку для сплати частини вартості будівництва (придбання) доступного житла, що перевищує розмір державної підтримки, на умовах та у порядку, що визначені банком.

Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам антитерористичної операції та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил на придбання житла, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада     2019 року № 980, передбачено надання внутрішньо переміщеним особам кредиту терміном до 20 років. Відсоткова ставка за користування кредитом – 3 %.

Об’єктом кредитування може бути квартира у багатоквартирному будинку або одноквартирний  житловий будинок (як новобудови так і вторинний ринок), якщо житло прийнято в експлуатацію не більше ніж 25 чи реконструйовано не більше ніж 15 років тому.

Одержувачі кредиту самостійно обирають об’єкти, на придбання житла в яких можуть спрямовуватись кошти кредиту, в межах адміністративно-територіальної одиниці за місцем реєстрації заяви про намір отримати кредит. Не пізніше, ніж в день укладення кредитного договору, позичальник має сплатити власний внесок в розмірі не меншому 6 % вартості  нормативної площі житла.

За більш детальною інформацією, переліком документів щодо отримання  «доступного житла» чи пільгового довгострокового державного кредиту на придбання житла слід звертатись до Житомирського Регіонального Управління Держмолодьжитла  за адресою: м. Житомир, вул. Леха Качинського, 12а, телефон (0412) 42-25-12, e–mail: zht.06@molod–kredit.gov.ua, офіційний веб-сайт (zht. molod–kredit.gov.ua).

Крім того, 02.09.2020 року Урядом прийнято постанову № 767 «Питання виплати грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації».

Компенсація надається постраждалим, які є власниками житла на контрольованій Урядом України території, яке було зруйноване після 14 квітня  2014 року. Розмір компенсації визначається за опосередкованою вартістю спорудженого житла у регіонах України відповідно до місцезнаходження житла, але не більше 300 тисяч гривень. Для отримання грошової компенсації, а також  для проведення обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації, та для визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації постраждалі звертаються  до органів місцевого самоврядування, а у разі їх відсутності – відповідних військово-цивільних адміністрацій населених пунктів за місцем розташування житла.

Управління праці, сім’ї та соціального захисту населення

виконавчого комітету Бердичівської міської ради

Останні новини