Бердичів

міська рада

Бердичів готовий взяти районну лікарню у власність міста. Не частками, а повністю – засновник має бути один (ОНОВЛЕНО)

Рано чи пізно приміщення, власником яких є район, але які  знаходяться на території Бердичівської міської територіальної громади, перейдуть у власність міста. Питання лише – в якому стані та якою ціною це буде здійснено. Таку думку висловив міський голова Сергій Орлюк на зустрічі з представниками двох постійних депутатських комісій – бюджетної та комунальної власності і ЖКГ. Народних обранців скликали з метою скласти висновки та надати рекомендації міській раді з матеріалів, отриманих із Бердичівської районної ради та Райгородоцької ОТГ щодо з розподілу майна Бердичівського району.

Сесією Бердичівської районної ради від 03.11.2020 р., нагадав Сергій Орлюк, було прийнято рішення про розподіл районного майна. Розділили те між чотирма ОТГ. Ані Бердичів, ані села Скраглівка та Підгороднє як члени Бердичівської міської територіальної громади до тієї четвірки не потрапили. При розподілі майна вже на останній у 2020-му році сесії райради міську громаду, а точніше Скраглівку та Підгороднє таки згадали: їм призначалися 5,8 %. Цифра, начебто, розраховувалася, виходячи з кількості населення обох сіл. Бердичева у списку знову не виявилося…

На відміну від районної лікарні (4 пакети медичних послуг) Бердичівська міська лікарня (у 2021-му планується 19 пакетів) виглядає куди більш спроможною, звернув увагу міський голова. Місяць-другий і пакети райлікарні можуть бути не профінансовані. Постане питання про оптимізацію, тобто, про скорочення спеціалістів. Також найближчим часом може гостро постати ще одна проблема – сплати за енергоносії. Стоматологічну поліклініку Бердичів має свою. Отримавши у власність приміщення цих закладів, місто могло би, припустимо, облаштувати у них вторинну ланку, аби лікарі могли працювати на повну силу, або ж, як варіант, пустити туди приватників. Або сумістити, зрештою. На забезпечення вищеозначених пакетів потрібні мільйонні кошти. Чи є вони у Райгородоцької громади?..

Згідно отриманих у виконавчому комітеті матеріалів із району, місто виступає співвласником майна, але не управляє ним. У Бердичеві готові забрати у свою власність всю лікарню – не відсотками, і не шматками, заявляє Сергій Орлюк. Якщо майно міське, місто має контролювати його повністю. Можливо, буде непросто, але у перспективі така позиція себе виправдає. Засновник повинен бути один, а підприємство – унітарним. Ну, а якщо вже у когось виникне бажання співпрацювати – місто готове розглянути відповідні пропозиції.

За інформацією спеціалістів виконавчого комітету, на сьогодні подібне питання – співзаснування лікарні, чи стоматполіклініки, чи трудового архіву – не є законодавчо врегульованим. Для прикладу, не розподілені обов’язки співзасновників, законодавчо не визначено інститут, що регулював би механізм управління підприємством. Та й у тому, що Бердичів взагалі не вказано у числі співзасновників, а згадані лише Скраглівка й Підгороднє – теж питання…

Підприємство знаходиться на території Бердичівської міської територіальної громади, отже засновник має бути один – Бердичівська міська рада, кількох засновників законом не передбачено.

Зрештою, члени комісії дійшли наступного висновку: матеріали, направлені Бердичівською районною радою на адресу виконавчого комітету, не підлягають задоволенню, оскільки участь Бердичівської міської територіальної громади у складі засновників трудового архіву, районної лікарні та стоматологічної клініки, згідно з наданою пропозицією та відповідно до кількості населення, не має відповідних правових підстав.

З метою забезпечення надання медичних та інших послуг жителям прилеглих громад, Бердичівській міській раді ініціювати розгляд питання про надання згоди на прийняття до комунальної власності всього рухомого та нерухомого майна (включаючи будівлі, приміщення, земельні ділянки, інше майно, в тому числі основні засоби (оборотні та необоротні активи, тощо), Комунального некомерційного підприємства «Центральна районна лікарня Бердичівського району», Комунального некомерційного підприємства «Стоматологічна поліклініка Бердичівського району», Комунального підприємства «Трудовий архів Бердичівського району» на правах унітарного засновника із обов’язковим збереженням цільового призначення зазначених об’єктів, у разі прийняття такого рішення відповідною радою.

Крім того, у разі надходження відповідного звернення, розглянути питання передачі в користування вищезазначеного майна, для надання медичних послуг жителям територіальних громад на умовах, визначених чинним законодавством України.