Бердичів

міська рада

Додаткова відпустка постраждалим учасникам Революції Гідності та окремим категоріям ветеранів війни

Управління праці сім’ї, та соціального захисту населення інформує!

Однією з гарантій, які держава надає громадянам, є надання працівникам  додаткової  відпустки.

          Відповідно до ст. 162 Закону України «Про відпустки» додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік надається учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особам, реабілітованим відповідно до Закону України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Дана  відпустка не належить до щорічних відпусток. Надається за календарний рік понад щорічні основну та додаткові відпустки, має бути використана працівником протягом календарного року, вона не залежить від відпрацьованого часу.

Така відпустка не продовжується на святкові та неробочі дні, не ділиться на частини, не може бути перенесена на інший період або продовжена з причин тимчасової непрацездатності, настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, збігу з відпусткою у зв’язку з навчанням, виконанням працівником державних або громадських обов’язків якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати. Вона може бути використана працівником як за основним місцем роботи так і за сумісництвом.

  Невикористана  працівником відпустка на момент звільнення, грошовій компенсації не підлягає. Новоприйнятий  працівник втрачає право на отримання даної відпустки, якщо використав її у поточному календарному році за попереднім місцем роботи.