Бердичів

міська рада

77 річницю визволення від нацистських окупантів відзначили у Бердичеві (фото)

Знаменну дату – 77 річницю визволення від нацистів – відзначили у Бердичеві. 5 січня 1944 року, після 911 діб окупації, місто було звільнено від гітлерівських військ.

Новий 44-й рік розпочався боями у передмісті Бердичева. Радянські війська зуміли прорвати ворожу оборону, а, опинившись в облозі, продовжували запекло битися. Німців атакували з землі та з неба, і лише з другої спроби заволоділи частиною міста. 5 січня Бердичів вдалося повністю очистити від загарбників.

Понад 38,5 тисяч бердичівлян стратив ворог за час свого панування, трохи менше 12,0 тисяч вивезли на роботи до Німеччини, від міста лишилися мало не одні руїни.

Сьогодні, через 77 років після тих страшних подій, бердичівляни низько вклоняються перед подвигом бійців-визволителів, трудівників тилу та всіх, хто доклав неймовірних зусиль, аби до міста й до України прийшли мир та відбудова. І схиляють голови перед пам’яттю мільйонів полеглих співвітчизників – біля Меморіалу «Слава Героям!», пам’ятникам Перемозі у 2-й Світовій війні, визволителям міста Бердичева, учасникам підпілля, Скорботному воїну.

Збережена пам’ять, переконаний міський голова Сергій Орлюк, робить людей мудрими та сильними. Так само, як і щира вдячність усім тим, хто боронив і боронить Україну вже у ХХІ сторіччі – у зоні АТО/ООС, як щира шана загиблим українським Героям, їхнім матерям і батькам.

Живі квіти та світла пам’ять визволителям Бердичева – загиблим і тим, кому судилося дожити до шанованих літ, вічна народна шана та пам’ять славним українським воякам, котрі стояли й стоять нині на захисті України та її народу!

Останні новини