Бердичів

міська рада

В Бердичеві міська влада проводить підготовку до майбутньої реформи освітньої галузі

У своїй діяльності управління освіти міста Бердичева керується Законом України «Про освіту». Однак 18 березня 2020 року набрав чинності новий Закон України «Про повну загальну середню освіту» № 463-ІХ  від 16 січня 2020 року, який розроблявся декілька років спільними зусиллями Міністерства освіти і науки України, громадянського суспільства та експертного середовища.

Закон передбачає три типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти: початкова школа ( забезпечує здобуття початкової освіти), гімназія (забезпечує здобуття базової середньої освіти) та ліцей (забезпечує здобуття профільної середньої освіти). І якщо звичайна гімназія може містити у своєму складі початкову школу, то ліцей передбачає навчання лише 10-12 класів.

Незважаючи на те, що реформа остаточно запрацює тільки у 2024 році, організаційні зміни почнуться вже наступного року. Тому до цього часу міська влада має визначитися, який саме навчальний заклад міста Бердичева буде реформовано у ліцей для навчання виключно учнів старших (10-12 класів). Причому враховуючи те, що функціонування ліцею у населених пунктах з кількістю жителів менше 50 000 взагалі не передбачено, є ймовірність що вчитися у Бердичівському ліцеї будуть приїжджати і жителі Бердичівського району. Хоча вже підготовлено зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту», якими передбачається можливість створення ліцею представницькими органами інших територіальних громад, які спроможні забезпечити його функціонування)

У зв’язку з цим міський голова Сергій Орлюк провів нараду з управлінням освіти і науки міста Бердичева. Валентина Адаменко, яка зараз керує освітою міста Бердичева, розповіла про основні виклики, які стоять перед містом. Адже заклади освіти мають бути приведені у відповідність до діючого законодавства, тож необхідно вже зараз обрати загальноосвітній навчальний заклад, на базі якого буде створено ліцей. До 1 вересня 2024 року обласні та міські ради мають визначитися, які школи стануть початковими, а які – гімназіями та ліцеями.

Враховуючи існуючі вимоги (площа класних кімнат не менше 50 квадратних метрів, зручне розташування та інші), було обрано 5 шкіл, на базі яких може бути створено ліцей. Це навчальні заклади №1, №4, №10, №12 та №15. Валентина Адаменко зазначила, що у працівників освіти немає чіткої однозначної позиції, який заклад обрати. Враховуючи те, що для започаткування діяльності комунального ліцею у його складі має бути започатковано та функціонувати не менше чотирьох 10 класів, з цього списку можна викреслити першу школу, яка не має достатньої кількості кабінетів. Які до того ж, замалі за розміром.

Школа №10 та №12 знаходяться у густонаселених районах, десята школа має завелику площу для ліцею, яка не буде використовуватися у випадку переформатування. Забрати 12 школу з Червоної гори теж не можна там і так зараз немає дитячого садочка, якщо не буде ще й школи – це стане катастрофою для місцевих жителів. Тому сьогодні два найбільш прийнятні варіанти – так це 15 ліцей та НВК №4.

Валентина Адаменко звернула увагу, що створенню ліцею має передувати серйозна підготовка. Там вже має бути припинено набір перших класів, також учнів початкових класів отримають можливість перейти у іншу школу цілим класом разом з вчителькою, щоб полегшити процес адаптації.

Міський голова Сергій Орлюк зауважив, що враховуючи зміни у законодавстві, процес реформування галузі освіти та поділ шкіл на гімназії і ліцей в Бердичеві невідворотній. Тож слід вже готувати до цього учнів та їх батьків. Щодо самого ліцею, то він має стати справжньою візитівкою міста, тому навчальний заклад, на базі якого він утвориться, повинен перш за все мати достойну матеріально-технічну базу.