Бердичів

міська рада

Бердичівський міський голова Сергій Орлюк та представники громадських організацій обговорили питання інклюзії

У п’ятницю, 2 квітня відзначається Всесвітній день поширення інформації про аутизм, тому напередодні Бердичівський міський голова Сергій Орлюк провів зустріч з представниками громадських організацій, які опікуються проблемами дітей з діагнозом аутизм та батьками особливих діток.

У Бердичеві цю непросту роботу на громадських засадах виконує ГО «Насіння надії» та її керівник Анастасія Вігінська. На базі організації створено єдиний в Житомирській області дитячий садочок для перебування діток з аутизмом. Також на зустрічі була присутня Президент Асоціації «CHILD.UA» Євгенія Тимошенко, яка займається реалізацією програми Autism Friendly Space. Її мета – створення в Україні дружнього до аутизму середовища.  

Аутизм – це не захворювання, а стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується всебічним дефіцитом соціальної взаємодії і спілкування, що має біологічну природу. На нього не можна захворіти і його не можна вилікувати, проте з часом можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя.

Анастасія Вігінська наголосила, що сьогодні у Бердичеві діти з аутизмом часто стають жертвами агресивного відношення з боку окремих бердичівлян. Через свою особливу поведінку,  такі діти інколи викликають страх та ворожість. Причому не тільки у дітей, а що найгірше, і у дорослих.

Дискримінаційне ставлення призводить до того, що батьки бояться приводити своїх дітей у заклади громадського харчування, на дитячі майданчики, віддавати їх до навчальних закладів. Діти з аутизмом мають свої особливості, потрібно вміти з ними поводитися, навчитися їх розуміти. Саме тому представники Асоціації «CHILD.UA» та ГО «Насіння надії» звернулися до Бердичівського міського голови Сергія Орлюка з проханням про допомогу.

Мова йде про реалізацію у Бердичеві програми Autism Friendly Space, що включає в себе проведення заходів з інформування суспільства та створення толерантного ставлення до людей з аутизмом. Для цього планується провести щось на кшталт навчання та надання консультацій усім причетним з приводу особливого ставлення до дітей з аутизмом та їх батьків. Це стосується тих, хто надає послуги населенню, освітян, працівників соціальних служб, медичного персоналу та тих, хто у процесі роботи  стикається з такими дітьми.

Програма Autism Friendly Space передбачає вільний доступ дітей з аутизмом до закладів спорту, спортивних гуртків та секцій. Міському голові запропонували облаштувати по місту спеціальні позначки на закладах, в яких готові обслуговувати та співпрацювати з дітьми з аутизмом (перукарні, кінотеатри, ігрові кімнати, майданчики, кафе, можливо, транспорт, таксі тощо). Сергій Орлюк пристав на пропозицію. Заначивши, що у цьому питанні завжди можуть розраховувати на підтримку міської влади. Також сторони домовилися про створення спеціальної робочої групи, яка займатиметься налагодженням контактів з потенційними партнерами.