Бердичів

міська рада

Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю планує надавати послуги за трьома адресами

Одним з пріоритетів у роботі Бердичівського міського голови Сергія Орлюка є підтримка та створення належних умов для надання реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю. Рішенням Бердичівської міської ради №174 від 13.04.2021 року розширені повноваження  Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю та введено відповідні посади для надання нової соціальної послуги «денний догляд» для дітей з інвалідністю (для соціалізації батьків, щоб у них була можливість приділити час собі або відновитися на роботі). Перебуваючи на денному догляді, діти одночасно зможуть отримувати всі необхідні реабілітаційні послуги. Раніше послугу «денний догляд» протягом п’яти років надавала ГО «Насіння Надії», тож було прийнято рішення щодо об’єднання зусиль комунального підприємства і громадської організації та створення єдиної бази для реабілітації дітей з інвалідністю.

Оскільки діти проживають у різних мікрорайонах міста, Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю планує надавати свої послуги на базі трьох приміщень: вул. Генерала Луппова, 14, Європейська, 106 та Руська, 18.

19 квітня 2021 року закінчився договір оренди з БМО ЖОР Українського фонду «Реабілітація інвалідів» який не може бути продовжений на попередніх умовах. Відповідно до чинного законодавства, керівник має право претендувати на інші приміщення, які він може використовувати для потреб своєї організації. А приміщення по Руській,18 планується використовувати для потреб дітей з інвалідністю та створення послуги «денного догляду» Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю.

Протягом багатьох років у даному приміщенні здійснювало діяльність декілька громадських організацій, керівником яких є одна й та ж сама особа. У тому числі і Бердичівський Центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Промінчик”. Однак з 16 лютого 2012 року по теперішній час фахівці з фізичної реабілітації та логопед «Промінчика» були введені в штат Центру і отримують заробітну плату з міського бюджету. Тобто, підтримка та реабілітація дітей проводиться постійно саме працівниками комунальної установи Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю.

На жаль, керівник даних організацій під час оренди комунального майна не забезпечив його належний догляд, та не зміг вжити заходів щодо покращення матеріально-технічного стану приміщення і санітарних умов перебування. Окрім того, було накопичено борги за комунальні послуги, а саме за оплату теплопостачання (близько 116 000 гривень боргу за чотири опалювальних сезони).

У той же час міська влада готова співпрацювати з усіма громадськими організаціями, які мають чіткі пропозиції, ідеї та програми, і не ставлять за мету «паразитувати» на міському бюджеті