Бердичів

міська рада

Щодо випалювання сухої рослинності

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людини.

Крім того, можливе неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та розташовані поруч споруди.

До складу продуктів горіння входять чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин, канцерогенні речовини, що можуть викликати мутації на клітинному рівні. Це виникає через те, що разом з листям горить і сміття: пластик, гума, поліетилен. Під час тління листя без доступу повітря виділяється бензапірен, який віднесений до найбільш небезпечних канцерогенів, що викликають рак.

Зокрема, ці речовини викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Це особливо небезпечно у період пандемії COVID-19, коли кожному з нас потрібно мати сили та імунітет для протистояння вірусу, який спричиняє розвиток та загострення саме респіраторних хвороб у людини.

Наголошуємо!!!

Передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу:

– за спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно – болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках:

– на громадян від 3060 до 6120 грн.;

на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;

– ті самі дії, вчинені в межах території та об’єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу;

– на громадян від 6120 до 12240 грн.;

– на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Якщо дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 У зв’язку з вищевикладеним, Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати залишки рослинності та суху траву, не провокувати виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Управління екології та природних ресурсів

Останні новини