Бердичів

міська рада

В Бердичеві шукають джерело забруднення, що могло стати причиною мору риби у річці Гнилоп’ять

В Бердичеві для міської влади у пріоритеті є захист довкілля та навколишнього
середовища. Нещодавно було виявлено факт мору риби на Бердичівському водосховищі
р. Гнилоп’ять в районі міського пляжу. Міський голова Сергій Орлюк терміново дав
доручення вжити необхідних заходів щодо встановлення причин загибелі риби та
виявити забруднювачів річки.

У понеділок, 24 травня, терміново було проведено комісійне обстеження водної акваторії  Бердичівського водосховища на р. Гнилоп’ять та окремих об’єкті господарювання, що розташовані в межах берегової смуги, щодо можливого забруднення водного об’єкту  небезпечними чинниками і виявлення у воді шкідливих (забруднювальних) речовин понад  гранично допустимої концентрації (ГДК).

До роботи комісії залучено Бердичівську міську комунальну пошуково-рятувальну службу на воді,   Бердичівський міжрайонний відділ Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗУкраїни» та здійснено забір  води  для проведення моніторингу дослідження  води  поверхневої водойми (зона відпочинку біля водного об’єкту  по пров. Пляжному та струмок Семенівський (біля автомийки по вул. Одеській, 14).

Як повідомив начальник відділу з питань НС та ЦЗН Віктор Рябушко, актів масового мору риби не виявлено, тільки окремі випадки загибелі риби. Зокрема, виявлено 14 екземплярів загиблої риби товстолоба вагою до 2,0 кг. кожна).  Бердичівською міською комунальною пошуково-рятувальною службою на воді  проведено детальне обстеження водної акваторії в межах Бердичівського водосховища,   організовано постійне спостереження за водним об’єктом. Вся загибла риба зібрана та утилізована. Фактів повторного мору риби не виявлено.

Проводиться дослідження поверхневих вод (термін проведення аналізу води  5 діб) для подальшого вжиття заходів  реагування.