Бердичів

міська рада

Робоча група з розробки туристичного маршруту “Франція-Україна” взяла участь у святкуванні 222-го дня народження Бальзака

В місті Бердичеві з нагоди відзначення 222-ї річниці з Дня народження класика французької літератури Оноре де Бальзака 20 травня пройшло виїзне засідання робочої групи Житомирської обласної ради за безпосередньої участі голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка та заступника голови обласної ради Володимира Ширми. Робоча група була створена з метою розробки туристичного маршруту від Франції до України. І саме постать Оноре де Бальзака та історія кохання його та Евеліни Ганської пов’язує  сьогодні пов’язує наші держави. А Бердичів – це, власне, місто, у якому вона мала своє закінчення. Так як саме тут, у Костелі Святої Варвари закохані взяли законний шлюб щоб потім жити тихим сімейним життям у Верхівні.

Голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко переконаний, що Житомирщина маючи таку гарну історію кохання, відому у всьому світі, не використовує цей туристичний потенціал.

«Костел Святої Варвари у Бердичеві, який ми щойно відвідали, Маєток Ганських у селі Верхівня – це не просто частина легендарної історії відомого французького письменника Оноре де Бальзака, це наш шанс заявити про Житомирщину на весь світ та залучити в регіон туристів, тим самим давши поштовх розвитку економіки. Палац Ганських взагалі має стати туристичної меккою України, яка з’єднає нашу країну із Францією та Польщею. Я вкотре хочу наголосити на важливості цього культурного діалогу і збереження пам’яті про видатних діячів світової культурної спадщини – таких, як письменник Оноре де Бальзак», – зазначив голова Житомирської обласної ради.

Перед початком засідання робочої групи, почесні гості міста Бердичева на запрошення міського голови відвідали Костел Святої Варвари, де вінчався Оноре де Бальзак. Та мали нагоду поспілкуватися з його настоятелем, який розповів про плани відреставрувати костел та надати йому такий же вигляд, що він мав у часи великого письменника. Адже за радянської влади приміщення храму використовувалося спочатку як спортивна школа, а потім як склади, у результаті чого воно зазнало певних змін. Учасники робочої групи поклали квіти до меморіальної дошки на території костелу в пам’ять про вінчання Оноре де Бальзака та Евеліни Ганської, а також до пам’ятника видатному французькому письменнику Оноре де Бальзаку.

Гостей міста радо вітав Бердичівський міський голова Сергій Орлюк, якого теж включили до складу робочої групи. Також у засіданні взяли участь представники французької сторони: кавалер ордену Почесного Легіону, ініціатор масштабного фестивалю Balzac Fest в Україні Жан Рош та керівник проєктів з архітектури і будівництва компанії «Бетен Інтернаціонал» Тімоте Малонга. Крім того були присутні заступники бердичівського голови, директор Верхівнянської філії Житомирського агротехнічного коледжу, яка зараз розміщується у садибі Ганських. Також була присутня завідувач літературно-меморіального музею Оноре де Бальзака у Верхівні Махині Олені Махина, якій з нагоди відзначення Дня музеїв вручив Грамоту голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Голова Бердичівської міської територіальної громади Сергій Орлюк відзначив, що для бердичівлян ім’я Оноре де Бальзака – не пустий звук. Французького класика світової літератури знають та поважають за його творчість та за його любов до Бердичева. «Саме Бальзаку належить вислів, який став крилатим: Україна починається з Бердичева. Бердичів – це місто, у якому як склалося історично, тісно переплелося декілька культур. Тож дуже добре, що у нас тут є і частинка Франції. А особливо я задоволений бачити зацікавленість наших французьких друзів у створенні спільного туристичного маршруту. Ми зацікавлені у розвитку нашого туристичного потенціалу» – запевнив очільник громади.

Першочергове питання, яке вирішувалося на засіданні робочої групи – так це можливість перенесення навчального закладу, щоб звільнити Маєток Ганських у селі Верхівня та дати можливість розпочати там реставраційні роботи. Володимир Федоренко подякував за співпрацю та розуміння директору навчального закладу та зазначив, що Житомирська обласна рада забезпечить його новим приміщенням та створить умови у ньому для можливості проведення навчального процесу.