Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк зустрівся з Генеральним консулом Республіки Польща у Вінниці Дамяном Цярціньскі

До Бердичева на зустріч із Сергієм Орлюком прибули Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі та Віце-консулка Йоанна Шеліга. Він уже мав знайомство з головою бердичівської громади, зазначив польський дипломат, але дружні зв’язки і тісна співпраця між Польщею та Бердичевом гідні більш ґрунтовної зустрічі. Гарним приводом для такої зустрічі стало запрошення Дамяна Цярціньскі на День міста Бердичева та Дні Польської культури, що заплановано відзначити в останню суботу й неділю червня – 26-27 числа.

Окрім Всеукраїнського Санктуарію Матері Божої Святого Скапулярію і традиційних урочистостей Ікони Матері Божої Бердичівської, поляків та бердичівлян об’єднує чимало іншого, нагадав Генеральний консул. Так, зокрема, Бердичів має гарні взаємовідносини з побратимами Явором та Седльце, а також з іншими польськими містами. Вже багато років польська сторона бере активну участь у спільних проєктах з обласним військовим шпиталем, розташованим у Бердичеві, у місті успішно працюють польські інвестиції.

Особливе місце у відносинах посідають традиційні Дні Польської культури, і Дамян Цярціньскі висловив готовність долучитися до їх відзначення.

Бердичівська громада і він особисто будуть щиро раді бачити пана Дамяна на святкуванні Дня міста та Днів Польської культури, запевнив, у свою чергу, Сергій Орлюк. Коронавірус і карантинні обмеження внесли свої корективи у спілкування між країнами й містами, втім останні показники з захворюваності вселяють надію на те, що у Бердичеві повноцінно відзначать і день народження, і багаторічну дружбу з Польщею. Програма святкування розробляється, і все залежатиме від того, як поведе себе пандемія, зазначив міський голова. Сподіваючись на краще, листи з запрошеннями вже відправили до Явора, Седльце, Ченстохови, Неполоміце. Вивчається можливість приїзду творчих колективів із Польщі.

Дамян Цярціньскі та Сергій Орлюк висловили впевненість у тому, що перемога над вірусом виступить поштовхом до відновлення тісного контакту між містами й людьми, а також призведе не лише до зміцнення культурних зв’язків, а й до соціально-економічного зростання Польщі й України.