Бердичів

міська рада

Учні бердичівських шкіл поклали квіти шани й пам’яті до меморіальних дошок Героїв-захисників незалежної України та 2-ї Світової

Заходи Пам’яті з покладанням квітів до меморіальних дошок загиблих Героїв-атовців та бердичівлян-Героїв Радянського Союзу відбулися у Бердичеві. Містяни вклонялися подвигу воїнів 2-ї Світової війни та незалежної України, котрі стали на захист своєї держави у смертельній боротьбі з окупантами. Вклонялися мужності, героїзму, самовідданості й вірності Батьківщині – чеснотам, що не мають приналежності до тієї чи іншої епохи, чеснотам, що їх захисники української землі вбирали в себе з материнським молоком.

У 1939-1945 рр. сотні тисяч патріотів різних країн об’єдналися у боротьбі проти нацизму, який націлився на світове панування. Боротьба та була справедливою, а від того – нещадною та переможною. З-поміж іншого, у місті нагадують про неї меморіальні дошки Героям Радянського Союзу Валентину Шевиріну, Василю Аліну, Всеволоду Ривжу, Григорію Найдіну.

Минуло багато десятиріч, і вже у ХХІ столітті українці – нація миру та праці – вимушені були знову взятися за зброю, аби відстояти право своє і своєї країни на життя. І знову війна почала приносити страшні звістки та безмірне горе до їхніх родин. І знову у місті почали з’являтися меморіальні дошки – бердичівлянам-Героям уже нової, сучасної України.

У роки дитинства й юності найстрашнішим, що є у світі, була для нього 2-га Світова війна, пригадує голова міської територіальної громади Сергій Орлюк, ту війну пройшов його дід. Здавалося, діти, онуки, правнуки знатимуть про неї лише з книжок та зі споминів ветеранів. Але кожне покоління, як виявилося, має свою війну. І ось уже сьогоднішня битва з ворогом несе смерть, кров, страх, сльози матерів…

В Україні та у Бердичеві повинні знати і пам’ятати кожного, хто загинув в АТО, і тих, хто нині боронить українські міста й села від окупантів, переконаний Сергій Орлюк. Бачиш людину у формі, побажай їй здоров’я, адже вже завтра вона може опинитися під ворожими кулями і посеред вибухів, роблячи все можливе й неможливе, аби не почало свистіти та вибухати у Бердичівській громаді. Немає «не твоєї» війни і «не твого» горя, вважає міський голова: є єдина, незалежна й неподільна Україна і є її мирний, працелюбний народ. Котрий справедливо прагне жити на своїй землі, не зазіхаючи на чуже. А значить його боротьба з окупантом буде переможною.