Бердичів

міська рада

Артилеристи 26-ї бригади урочисто підвели підсумки міжнародних навчань «Dynamic Front-2021»

У гарнізонному Будинку офіцерів урочисто підвели підсумки участі 26-ї артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича у міжнародних навчаннях «Dynamic Front-2021». Навчання пройшли на полігонах двох країн – Польщі та Німеччини, їхніми учасниками стали артилерійські з’єднання збройних сил країн-членів та партнерів НАТО, котрі, з власних слів, мали продемонструвати взаємну сумісність та здатність виступити єдиною артилерійською силою. 26-та бригада була представлена військовослужбовцями 12-ї артилерійської батареї.

Зі слів командира частини Андраника Гаспаряна, у подібних навчаннях за межами держави артилерійський підрозділ ЗСУ брав участь вперше за роки незалежності України. Командуванням Збройних Сил, ОК «Північ» та керівництвом самої бригади було поставлено одразу кілька основних завдань. По-перше, на практиці ознайомитися з системою застосування артилерії в арміях США та європейських країн. По-друге, бердичівські артилеристи мали гідно представити вітчизняні Збройні Сили та Україну загалом. Міжнародні партнери повинні були переконатися у здатності українських гармашів успішно виконувати покладені на них завдання, у наявності мотивації до захисту держави тощо. Спілкуючись з колегами-військовими з інших країн, наші земляки мали можливість донести до тих, що насправді відбувається на сході України, хто у цій війні  агресор, які є докази присутності на Донбасі російських військ.

Артилерія є зброєю колективною, тож на навчаннях військові 12-ї артбатареї повинні були відпрацювати як єдиний злагоджений механізм. І вони сповна показали, на що здатні.

Як зазначив Андраник Гаспарян, керівники навчань – представники армії США – залишилися приємно враженими якістю підготовки військових з України, їхнім володінням основними процедурами планування, виклику та коректування вогню, що застосовуються країнами НАТО. На гармашів із 12-ї батареї однозначно звернули увагу, більш того, їхній досвід зацікавив керівництво Збройних Сил НАТО та командування найпотужнішої дивізії американської армії.  

Жодного невлучання, жодного виходу снаряду за межі котла, всі цілі уражені – такий результат участі 12-ї батареї 26-ї артилерійської бригади у «Dynamic Front-2021». І висновок військових-натівців: цих хлопців вони хотіли би мати у своїх союзниках.

Високу оцінку діям військовим 26-ї артбригади під час міжнародних навчань дали начальник ракетних військ і артилерії Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський та представники командування ОК «Північ». Не дивлячись на існуючі проблеми й труднощі, а також на окремі нарікання, мовляв, українська арта – не та, що була у 2014-му, своїми діями на «Dynamic Front-2021» артилеристи 26-ї бригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича гідно представили Україну, її Збройні Сили, артилерію ОК «Північ». Вони – це якість виконання бойових завдань, вони – це оперативність, точність, маневреність, а також незамінна ланка у тій самій «єдиній артилерійській силі», утвореній арміями країн та партнерів НАТО. Українці довели тепер уже на міжнародному рівні готовність захистити свою державу, її незалежність, територіальну цілісність та суверенітет.

У тому, що перед натівцями 26 бригада проявить себе з найкращого боку він не сумнівався ані секунди, запевнив у своєму виступі голова Бердичівської міської територіальної громади Сергій Орлюк. На навчання хлопці вирушили прямо з зони бойових дій. Вирушили, аби підтвердити свій статус «Богів війни», силу, міць та звитягу українського війська, його надвисоку мотивацію бити ворога-окупанта та захищати рідну землю. Вони добре знають, що таке справжня війна, що означає втрачати побратимів і є професіоналами своєї справи. Від себе особисто та від усієї бердичівської громади Сергій Орлюк виказав шану воїнам-артилеристам та вручив комбригу Гаспаряну Подяку за вагомий внесок у справу захисту державного суверенітету, зміцнення довіри до України на світовій арені та за високий результат участі у «Dynamic Front-2021». Також військові отримали нагороди, відзнаки й цінні подарунки від Головнокомандувача ЗСУ, начальника РВіА, командування ОК «Північ» та керівництва 26-ї артилерійської бригади, а мистецькі таланти Будинку офіцерів підтримали настрій у залі пісенно-танцювальними номерами.  

Останні новини