Бердичів

міська рада

Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна: «Фізичне здоров’я і психологічний стан військових та їхніх родин – питання національної безпеки»

У рамках робочого візиту на Житомирщину розташований у Бердичеві обласний ветеранський шпиталь відвідала міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. Разом із нею у закладі побували голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, голова Бердичівської міської територіальної громади Сергій Орлюк.

Ознайомитися зі станом справ, зібрати пропозиції щодо організації ефективної системи медичного та психологічного забезпечення захисників України – так окреслила основну мету свого візиту до області і, зокрема, до бердичівського шпиталю Юлія Лапутіна.

Своє перебування в закладі пані міністерка розпочала з неформального спілкування з ветеранами та учасниками бойових дій, військовими, представниками громадських організацій, а також із відвідин тамтешнього храму святого великомученика і цілителя Пантелеімона.

Побувала Юлія Лапутіна і у відділеннях шпиталю, де головний лікар Павло Журбенко продемонстрував зразки нового сучасного обладнання. В актовій залі закладу гості мали змогу відповісти на питання, що турбували учасників бойових дій. Стосувалися ті здебільшого проблеми житла. За поданням керівництва, пані міністерка відзначила Подяками групу працівників госпіталю.

Фізичне та психологічне здоров’я захисників України та членів їхніх родин є питанням національної безпеки, підкреслила Юлія Лапутіна: українці мають бути готові стати до строю, у країні повинні вибудувати таку систему, що принесе ефект у відсічі агресії, якщо така агресія буде. Потрібно змінювати модель медичного забезпечення захисників України, вважає пані міністерка: вона й об’їжджає регіони якраз із тією метою, аби зібрати та систематизувати кращі вітчизняні практики, масштабувати їх на всю країну та закласти до нормативно-правової бази.

Наразі існують різні варіанти, інформувала Юлія Лапутіна, один із яких – створення ветеранських пакетів і заключення медзакладами договорів із Національною службою здоров’я про надання цих пакетів.

Повага, вдячність, втілення у життя механізмів, що дозволяли би захисникам України відчувати себе захищеними – це те, що навіть не потребує якихось обговорень. Такою є позиція керівництва Житомирщини. І Володимир Федоренко, і Віктор Градівський запевнили ветеранів та учасників бойових дій у незмінному прагненні всіляко допомагати і тим, хто воював та воює з ворогом, і їхнім родинам. Так, є проблеми з фінансуванням, констатували, але навіть у таких умовах область виділяє кошти на оздоровлення вищеозначених категорій. Капіталізація регіону, економічний прорив – це те, над чим працюють в області. Якщо дати зелене світло бізнесу, тоді будуть податки і, як наслідок, – надходження до бюджетів та кошти на медичну галузь.

Із чіткою пропозицією виступив Бердичівський міський голова Сергій Орлюк – спільно з Мінветеранів звернутися до Міністерства оборони України стосовно завершення будівництва 9-поверхівки на Червоній Горі. Вирішення цієї багаторічної проблеми, зазначив, у певній мірі розв’яже проблему житлову, з якою стикаються чимало місцевих військових, значна частина яких мешкає у даному мікрорайоні.

На завершення зустрічі її учасники поклали квіти до Меморіалу «Слава Героям!»