Бердичів

міська рада

Пожежа на міському сміттєзвалищі

Жителі Бердичівської міської територіальної громади у соціальних мережах неодноразово висловлювали стурбованість новим випадком пожежі на полігоні твердих побутових відходів по вулиці Чуднівській,156-а міста Бердичева, яка виникла в ніч з 7 на 8 червня. Окремими осередками горіло сміття на площі близько 300 кв. м., гасіння пожежі ускладнювалося сильними поривами вітру та неможливістю під’їзду пожежної техніки й доступу особового складу до окремих осередків займання.

Силами бійців ДСНС 8 червня о 16:30 пожежу було локалізовано на площі 500 кв. м., загалом до ліквідації надзвичайної події залучено 13 одиниці техніки (2 пожежні машини, 2 екскаватора, 2 бульдозера, 6 самоскидів, 1 МАЗ з цистерною в 10т води) .

З метою оперативного реагування на проблему та більш детального вивчення ситуації, розпорядженням Бердичівського міського голови була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли працівники управління житлово-комунального господарства, Бердичівського відділу поліції, Бердичівського МРВ ДСНС України в Житомирській області, представники державної екологічної інспекції Поліського округу та депутати Бердичівської міської ради, яка провела виїзне засідання на території міського сміттєзвалища у середу, 9 червня.

Враховуючи результати проведеного 23.06.2020 конкурсу з надання послуг з поводження з побутовими відходами в м. Бердичеві (вивезення та захоронення), визначено виконавця з надання послуг з поводження з побутовими відходами в м. Бердичеві (вивезення та захоронення) ТОВ «Полісся Екосфера». Юридична адреса товариства: 13300, м. Бердичів, вул. Європейська, 107.

Міське сміттєзвалище, за результатами  конкурсу та відповідно до договору від 27.07.2020 між МКП «Бердичівкомунсервіс» та ТОВ «Полісся Екосфера», було передано на утримання та обслуговування  ТОВ «Полісся Екосфера».

Виконавчим комітетом Бердичівської міської ради відповідно до умов договору від 27.07.2020 року між Бердичівською міською радою та ТОВ «Полісся Екосфера» щодо надання послуг з поводження з побутовими відходами, на основі рішення міської ради від 16.07.2020 №1215 та виконавчого комітету від 27.07.2020 №163, постійно здійснюється контроль за діяльністю ТОВ «Полісся Екосфера», дотриманням умов цього договору.

Враховуючи зауваження представників державної екологічної інспекції щодо відсутності висновку з оцінки впливу на довкілля стосовно можливості подальшої експлуатації полігону твердих побутових відходів, управління житлово-комунального господарства повідомило, що відповідно до п.22 ч.2 ст.3 Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» до сфери застосування оцінки впливу на довкілля підлягають види планової діяльності: розширення та зміни, включаючи перегляд або оновлення умов провадження планової діяльності встановлених (затверджених) рішенням про провадження планової діяльності або подовження строків її впровадження, реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний ремонт, перепрофілювання діяльності та об`єктів, зазначених у пунктах 1-21 цієї частини, крім тих, які не справляють значного впливу на довкілля відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України. На даний час на території діючого міського сміттєзвалища по вул. Чуднівській, 156-а, площею 4,6746 га не запроваджуються види планової діяльності, зазначені у п.22 ч.2 ст.3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Під час роботи комісії встановлено, що користувачами земельної ділянки (ТОВ «Полісся Екосфера») вживаються усі необхідні заходи щодо ліквідації пожежі та дотримання техніки пожежної безпеки. Засновник підприємства наголосив на продовженні виконання робіт по обвалуванню території звалища та наповненню рову водою, щоб не допускати розповсюдження пожежі, а також з метою обмеження несанкціонованого доступу до даного об’єкту. Представниками ДСНС було запропоновано забезпечити додаткові під’їдні шляхи до сміттєзвалища, що дасть можливість ефективніше працювати пожежним.

Виходом з ситуації, згідно рекомендації комісії, є будівництво нового сміттєпереробного заводу, який зможе раз і назавжди вирішити дану проблему . Заступник міського голови  з питань житлово-комунального господарства Олена Благодир зазначила, що міська влада наразі веде активну роботу у цьому напрямку, зустрічаючись з потенційними інвесторами та намагаючись залучити їх у місто Бердичів.