Бердичів

міська рада

У Бердичеві відкрито меморіальну дошку Фрідріху Горенштейну

Фрідріх Горенштейн повертається до Бердичева, і цього разу назавжди. Він споглядатиме на своїх земляків і на таку знайому з дитинства вуличку з меморіальної дошки, що встановили на будівлі 2-ї гуманітарної гімназії.

Ім’я всесвітньо відомого письменника, сценариста, драматурга Горенштейна тісно переплелося з історією Бердичева. Із Бердичева були родом його батьки, родина мешкала на Театральній (колишній Маяковського), Фрідріх ходив спочатку до 4-ї школи, а потім – до 2-ї. Із початком війни нацисти означать Бердичів як «важливий стратегічний об’єкт», по суті, прирікши місто та його багатотисячну єврейську громаду на повне винищення. Фрідріху та його матері дивом вдасться врятуватися від загибелі: вони евакуюються незадовго до окупації міста фашистами.

Цілу гаму емоцій та свою любов до єврейського містечка Горенштейн висловить у п’єсі «Бердичів» – масштабній історичній панорамі протяжністю у 30 років. Як війна зруйнувала мирне розмірене життя людей, письменник також опише у своєму оповіданні «Дім з башточкою».

17 сценаріїв до фільмів (8 із них – екранізованих), багата скарбниця з оповідань, визнання у Німеччині й Франції. Президент останньої двічі запрошував Горенштейна на зустріч до Єлисейського палацу. Світове визнання… і суцільне несприйняття у себе на Батьківщині. По закінченні сценарних курсів він багато писав, але у титри фільмів чомусь не потрапляв: велика простота, ясність викладу, бездоганне відчуття мови на пару з героями творів були чужими тодішній владі. Він так і залишив Союз – непочутим і невислуханим.

Житиме письменник у Західному Берліні – спочатку з сім’єю, а потім – після розлучення – самотнім. Самотнім піде на той світ у березні 2002-го. По собі залишить спорожнілу квартиру, незавершені рукописи, плани на майбутнє та думку поціновувачів і фахівців від літератури, що світ втратив класика прози ХХ сторіччя…

Бердичів чекав на це повернення… Те, що без Горенштейна, він – не він, відчувалося у словах працівників Публічної бібліотеки, співробітників Музею історії, краєзнавців, молоді, мелодіях юних музикантів.

Бердичівлянам не можна розгубити духовність та стати безпам’ятними, переконаний міський голова Сергій Орлюк. Відкриття меморіальної дошки Фрідріху Горенштейну, вважає, здатне стати початком більш тісного знайомства із Майстром слова міста та країни. Творчість Горенштейна здатна робити людей більш сердечними, людяними, милосердними, мудрими, толерантними. А це ніколи не буває запізно.