Бердичів

міська рада

Спалювання сухої трави й сміття може обернутися пожежами та солідними штрафами

суха-трава

Щороку, під час літнього пожежонебезпечного періоду, стрімко зростає кількість пожеж у природних екосистемах. Громадяни палять суху траву, очерет, чагарники, сміття, внаслідок чого утворюється токсичний смог, яким вимушені дихати всі навколо. Люди труять самі себе та оточуючих.

Хуліганські дії (як дорослих, так і дітей) або ж звичайна необережність може призвести до великомасштабних пожеж. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електромереж, поблизу газових господарств, лісових масивів, будівель і споруд житлового сектору, залізничних колій.  Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Приборкати таку пожежу вкрай важко, адже вогонь поширюється душе швидко на великі території, супроводжується великою температурою горіння та задимленістю. Зазвичай поблизу відсутні джерела зовнішнього пожежогасіння (природні або штучні водойми), відсутні під’їзди для пожежних автомобілів.  Такі дії не лише несуть загрозу, навколишньому середовищу, природі, птахам та тваринам – вони є небезпечними для життя та здоров’я людей.

УВАГА! За вчинення вищезазначених правопорушень передбачено адміністративна відповідальність, а саме:

Стаття 77-1 КУпроАП. «Самовільне випалювання рослинності або її залишків»

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 грн. – 6 120 грн.);  
  • на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300 грн. – 21 420 грн).

Ті самі дії, вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, будьте обережними, не наражайте на небезпеку себе та оточуючих! За можливості доводьте до інших (особливо – до дітей) актуальність цієї проблеми.