Бердичів

міська рада

Із розвагами, забавами, піснями й обрядами відгуляли Івана Купала у Скраглівці (ФОТО)

IMG_20210707_203416_result

Гостей привітних та усіх людей доброї волі вітали у Скраглівці на святкуванні Івана Купала. У народі вважається, що свято це приходиться на час, коли дозріває ягода в лісі, розквітають найкрасивіші квіти, зелене листя й зілля набуває цілющих властивостей, а вогонь і вода як могутні святителі й чистителі життя охороняють людей від впливу злих сил.

Зрозуміло, що ще рано-вранці скраглівецькі дівчата сплели з того зілля собі вінки, аби в них прийти на свято. Ну а ті, хто цього не зробив, могли до початку головного дійства уквітчатися прямо на одній з купальських локацій. Так само на дітвору чекали веселі атракціони, ігри та розваги, охочим додавали загадковості за допомоги аквагриму, а маленьким та юним учасникам свята роздавали солодощі, прохолодні напої та морозиво.

Бердичів, Скраглівка та Підгородне – нині одна громада, тож на Купальське свято до сусідів завітали музики з бердичівського Палацу культури, які привезли з собою пісні з запальними танцями та хороводами. Хлопці били у цимбали, дівчата, як має бути, прикрашали символічну Марену, дітвора бавилася й розважалася, а дорослі відпочивали хто у ролі глядачів й учасників забав, хто – за святковими столами.

На добрі справи та на гарний відпочинок присутніх благословив сам Водяний з русалками. А ще раніше за повелителя води це зробили почесні гості Купальського дійства та господарі свята. Має бути час для праці, має бути час для відпочинку: на переконання голови Бердичівської міської територіальної громади Сергія Орлюка, свята тим і славні, що люди можуть зустрітися, поділитися новинами і гарним настроєм, просто побачити одне одного й провести час разом. Присутнім на святі Сергій Орлюк побажав, насамперед, здоров’я, благополуччя, Божої благодаті та щоби мрії збувалися. Його ж мрія, поділився, щоби Скраглівка стала одним із потужних центрів бердичівської громади, і він докладе до цього усіх зусиль.

Із приємністю привітала всіх з Івана Купала депутатка Житомирської обласної ради Алла Мусевич. Люди завжди з радістю поринали у народні традиції, зауважила, а щодо мешканців Скраглівки та Підгороднього, то вона зичить, аби ці села розвивалися та змінювалися на краще разом із Бердичевом.

Село вперше зустрічає Івана Купала у складі бердичівської громади, і їй особисто дуже приємно споглядати на велику кількість людей, котрі прийшли святкувати однією дружньою спільнотою, зазначила, у свою чергу, староста сіл Скраглівка та Підгородне Ольга Мельник. Селяни в роботі зранку до пізнього вечора, звернула увагу, і спільні святкування, подібні Купальському, стануть чудовою можливістю відволіктися від буденності й отримати позитивні емоції.

А тим часом темніло… Дівчата запустили на воду вінки, Марену розібрали, забравши прикраси по домівках. Настала черга Вогневику до народу виходити. Весело запалало вогнище, заливши чарівним світлом все навкруги. Купальський вогонь, вірять українці, на цілий рік наділить людей здоров’ям та очистить від усілякої скверни.

Останні новини