Майстер-клас із приготування українських пампушок відбувся на Центральній площі міста у рамках святкування Дня Незалежності України. Своїми кулінарними секретами із бердичівлянами поділилася депутатка міської ради, підприємець та господиня Любов Івасюк.
Пані Любов переконана, що страву, яку вона готує виключно за перевіреним сімейним рецептом, можна сміливо називати пампушками по-бердичівськи. Адже, з її слів, саме у нашому місті цей смаколик вперше почали смажити в олії замість звичного випікання.
Отож, для приготування традиційних українських пампушок знадобиться:
- борошно (1 кг)
- тепла вода (0,5 л)
- дріжджі (25 г)
- цукор (100 г)
- сіль (15 г)
- олія (75 г)
Спершу слід просіяти борошно – щоби наситити його киснем та прибрати сторонні домішки. Потім – приготувати опару: розчинити дріжджі у теплій воді і додати цукор, який забезпечить пампушкам золотавий колір та хрумку скоринку. Зверху – рясно присипати борошном, накрити чистим рушником та поставити на півгодини у тепле місце, щоб “підійшло”.
Сіль у опару додавати не можна, застерігає Любов Івасюк: вона перешкоджатиме роботі дріжджів і пампушки можуть не вдатися. Натомість її слід додати відразу у борошно і ретельно перемішати.
Коли опара готова, потрібно з’єднати її з борошном, додати олію та добре вимісити. Робити це слід обов’язково руками, адже приготування хліба – то велике таїнство, нагадує господиня. І лише контактуючи з тістом, кухар може вкласти у страву частинку своєї душі.
Готове тісто потрібно розділити на порційні шматочки та обсмажити їх у великій кількості олії. Готові пампушки присмачити заправкою: подрібнений часник змішати з олією, додати трохи води, цукру і солі за смаком. Можна куштувати!
Чекаючи на свіжі пампушки, бердичівляни співали в караоке та танцювали на площі. Ті, хто спробували смаколики, лишилися задоволені. А Любов Івасюк зізналася: вона мріє, аби у Бердичеві колись започаткували Фестиваль українських пампушок.