Бердичів

міська рада

Вакцинація, енергозбереження, кадри, гранти: Сергій Орлюк провів робочу зустріч з освітянами

IMG_20210803_090548

Із керівниками бердичівських шкіл та дитячих садків зустрівся міський голова Сергій Орлюк. Основні питання, на яких зупинився, – вакцинація, енергозбереження, кадри, написання грантів.

Попередньо з педагогами спілкувалася начальниця управління освіти і науки Валентина Адаменко, котра, з-поміж іншого, теж торкнулася теми щеплення. На сьогодні, наголосила, у Бердичеві є у наявності усі види вакцин, і люди з різним станом здоров’я мають право обрати будь-яку. Керівники закладів, зазначила, повинні говорити з підлеглими з приводу необхідності вакцинації. Вже зараз йдеться про ймовірність відміни вже у вересні «зеленого» рівня епіднебезпеки. Що тоді робитимуть ті, хто не вакцинувалися? Скільки зможуть висидіти вдома за власний рахунок? А не ходити на роботу і отримувати при цьому зарплату – такого не буде. Як приклад, Валентина Адаменко навела деякі країни Європи, де без документу про вакцинацію не пускають ані до кафе, ані до звичайних магазинів.

В умовах демократії він не може примусити когось робити щеплення, констатував, у свою чергу, міський голова. Водночас керівники установ, закладів, підприємств, організацій, повинні, перш за все, пам’ятати про відповідальність: за кожним із них – колективи, люди. Ще свіжі у пам’яті факти, коли через хворобу когось одного закривалися цілі навчальні заклади. Ризики дуже великі, і про обмеження, що чекають на громаду у майбутньому у зв’язку з приходом нових штамів, можна лише здогадуватися. Так, є люди, стан здоров’я яких викликає питання з приводу вакцинації, але їхній відсоток відносно прийнятний, і, можливо, рішення тут слід приймати колегіально. Але такого, щоби просто «Я не хочу», бути не повинно. Має бути громадянська відповідальність. Вже сьогодні існують прогнози локдауну, і місцевий бюджет аж ніяк не збільшується таким чином, аби з нього оплачувати працю тим, хто перебуває вдома.

Стан місцевої казни спонукає керівників раціональніше ставитися і до питання кадрів, продовжив Сергій Орлюк. У цьому плані директори  повинні навчитися рахувати й вираховувати зайве: ситуація, припустимо, коли на не такій вже великій території працюють три сторожа і два робітника, на переконання міського голови, є неприпустимою.

Директори шкіл та дитсадків повинні завчасно бути готові до початку опалювального сезону, а сезон, припустив Сергій Орлюк, буде дуже нелегкий. Питання енергозбереження у порядку денному керівників, зазначив, слід ставити на перший план. І бути готовими до перевірок: перевірятимуть витрати, порівнюватимуть з аналогічними витратами у минулих роках тощо.

Вже традиційно міський голова закликав активніше працювати з грантами. Якщо хтось говорить, що для цього потрібна громадська організація, то що ж – він не бачить проблеми, аби створювати такі організації. Ходити з простягнутою рукою чи підібрати те, що зовсім поруч біля тебе?.. Відповідь, на думку Сергія Орлюка, цілком очевидна. Загалом, бердичівська освіта має підтверджувати свій статус найкращої.

Останні новини