Бердичів

міська рада

Страхи та побоювання перед вакцинацією розвіювали у дискусійному клубі, засідання якого відбулося у міській лікарні

1

Медичні працівники – основний ресурс системи охорони здоров’я України. В умовах епідемії COVID-19, саме їхній захист потрібно забезпечити у першу чергу, і єдиним дієвим способом профілактики COVID-19 залишається вакцинація. Існуючі страхи та побоювання, що стримують населення (у тому числі й частину лікарів) від того, аби зробити щеплення, намагалися розвіяти у дискусійному клубі, що розгорнув свою роботу в актовій залі Бердичівської міської лікарні.

Захід відбувся у рамках проєкту USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я» за сприяння Міністерства охорони здоров’я України: участь у дискусії взяли лікарі та медичні сестри, у ролі спікерів виступили голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій та директорка КНП «Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» Станишівської сільської ради Вікторія Івчук.

Насамперед, як працюють різні типи вакцин, доступних в Україні?.. Їх налічують три типи:

–       мРНК-вакцини (вони містять молекули мРНК, що «кодує» білок коронаввірусу. Потрапляючи до організму людини, мРНК надає клітинам своєрідну «інструкцію» щодо того, як створити такий білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині та виробляє антитіла до нього. До такого типу вакцин належать Pfizer та Moderna);

–       Векторні вакцини (використовують безпечний вірус застуди, щоби доставити специфічні білки коронавірусу в клітини організму. Цей білок активує імунну відповідь. У такий спосіб вакцина формує імунітет, не викликаючи хвороби. До цього типу вакцин належать AstraZeneca та Janssen);

–       Інактивовані вакцини (містять у своєму складі неактивний, «вбитий», вірус. Організм, реагуючи на нього, виробляє імунітет. До цього типу вакцин належить CoronaVac).

Чи можливі реакції на щеплення? Так, можливі. Це може бути:

–       Почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції;

–       Лихоманка чи озноб;

–       Головний біль;

–       Біль у м’язах, суглобах, у животі чи у горлі;

–       Кашель або нежить;

–       Нудота чи блювота;

–       Діарея;

–       Втомлюваність, сонливість чи безсоння;

–       Запаморочення.

Ці реакції, звертають увагу фахівці, є нормальними й минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ж ні, потрібно звернутися до сімейного лікаря.

Протипоказання до вакцинації:

–       Важка алергічна реакція;

–       Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини (дізнатися про склад вакцин можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua або ж у медпрацівників, котрі проводять вакцинацію);

–       Температура тіла вище 38 °С.

Вагітність чи годування груддю, інформують спеціалісти, не є абсолютним протипоказанням до вакцинації проти COVID-19. Співвідношення ризиків та користі від щеплення повинен визначити сімейний лікар.

Що робити, коли людина має хронічні захворювання на кшталт серцево-судинних, онкологічних, сезонної чи побутової алергії, бронхіальної астми, ВІЛ, аутоімунних/системних, порушення згортання крові? Захиститися від коронавірусу першочергово, заявляють фахівці. Те саме повинні зробити медичні працівники, освітяни, ті, хто щодня контактують з великою кількістю людей, люди віком 60+.

Останні новини