Бердичів

міська рада

У стінах виконавчого комітету навчали майбутніх тренерів, котрі працюватимуть із засудженими, які готуються до звільнення

IMG_20210817_140633

Людські цінності, відповідальність, безпечна поведінка, у тому числі профілактика рецидивів порушення закону, актуалізація внутрішніх та зовнішніх ресурсів, що допоможуть позитивно впливати на якість життя… Такими є базові поняття курсу, що у рамках Програми «Вектор» мають освоїти працівники пенітенціарної системи – психологи та інспектори з підготовки до звільнення виправних колоній різного рівня безпеки. Їх вчитимуть тренерським навичкам, і вже в якості тренерів слухачі курсу працюватимуть із засудженими, які готуються до звільнення.

Організатором заходу виступила ГО «Молодь обирає життя» за підтримки ВБО Український фонд “Благополуччя дітей”, тренером – Сергій Рибченко – начальник відділу соціально-психологічної служби ДУ «Райківська виправна колонія № 73», заступник голови громадської організації, співавтор «Вектору».

Заняття розраховані на 8 днів, протягом яких майбутні тренери поглиблюватимуть знання з таких тем, як «Ефективне спілкування», «Здоров’я як цінність», «Стереотипи та упередження», «Запобігти насильству», «Що таке благополуччя», «Проходження через зміни». Окремо торкнуться проблем алкоголю, наркотиків, ВІЛ/СНІД.

Сама Програма має три вектори:

  • Особистісно-орієнтований, у тому числі у площині власних переконань, цінностей та відповідальності;
  • Профілактичний – з одного боку, профілактика соціально-небезпечних хвороб та явищ, з іншого – пропаганда здорового способу життя;
  • Ресурсний. Програма може стати стартовим ресурсом для подальшої ефективної ресоціалізації.

Автори «Вектору» розраховують на те, що особам, які знаходяться у місцях позбавлення волі та готуються до звільнення, програма багато у чому допоможе. Зокрема, у власних переконаннях та цінностях, у тому, які кроки потрібно буде здійснити для ресоціалізації і яким чином ці кроки поєднати з особистими планами й намірами. Тренери вчитимуть ув’язнених актуалізовувати для себе поняття відповідальності за власне майбутнє. Ти готуєшся до звільнення, а значить маєш володіти достовірною інформацією про соціально-небезпечні хвороби, ти повинен підготувати себе самого для покращення взаєморозуміння у родині, зрозуміти негативний вплив кримінальної субкультури та взагалі усвідомити необхідність налаштування на життя без криміналу.

Даний курс викладатимуть у стінах міськвиконкому, що, у значній мірі, стало одним із прикладів співпраці міського голови Сергія Орлюка з громадськими активістами.