Бердичів

міська рада

Школи та дитсадки Бердичева до нового навчального року готові

1

Готовність освітніх закладів Бердичева до нового навчального року перевірила очолювана міським головою Сергієм Орлюком спеціальна комісія, до складу якої увійшли заступниця міського голови Олена Петрівська, керівництво міського управління освіти і науки, представники місцевого управління Держпродспоживслужби України та МРВ ДСНС України в Житомирській області.

Перевірка, що тривала протягом двох днів, показала: навчально-виховні заклади (а це – 16 шкіл, 14 дитячих садочків, Центр позашкільної освіти імені О. Разумкова, дитячо-юнацька спортивна школа імені В. Лонського) готові до прийому учнів та вихованців.

За інформацією начальниці міського управління освіти і науки Валентини Адаменко, у всіх школах здійснено поточні ремонти: пофарбовано підлоги у класних кімнатах та інших приміщеннях, осучаснено інтер’єри тощо. Особливу увагу приділено розвитку Нової української школи. На потреби НУШ, зі слів Валентини Адаменко, протягом трьох років із державного бюджету виділялися цільові кошти у розмірі понад 1,5 млн грн. щорічно. Враховуючи 30-відсоткове співфінансування із бюджету міста, річна сума становила близько 2,4 млн. грн. На ці гроші було закуплено парти та інші необхідні меблі, дидактичні матеріали та комп’ютерну техніку.

Проведено державні закупівлі обладнання для кабінетів математики (БМГГ № 2) та хімії (БМЛ № 15). Облаштовано STEAM-лабораторію, кабінети фізики та математики у НВК № 10. Завдяки перемозі у державній програмі «Спроможна школа для кращих результатів» 10-й НВК торік отримав комп’ютерну та іншу техніку у різні кабінети вартістю понад 2,5 млн грн. Нині ж з міського бюджету було придбано столи й решту офісних меблів під це обладнання, щоби уже з 1 вересня діти могли ним активно користуватися.

Цього року у програмі «Спроможна школа» перемогли НВК № 4 та ЗОШ № 12. Зі слів начальниці управління, четверта школа отримає STEAM-лабораторію вартістю близько1,2 млн. грн., а дванадцята – сучасний кабінет фізики вартістю трохи більше 1,0 млн. грн. (знову-таки, при 30-відсотковому співфінансуванні із міського бюджету).

Новими ґанками зустрінуть своїх учнів школи № 12 та № 17. В останній центральний вхід обладнано електропідйомником, що стане у нагоді особам з обмеженими можливостями. Також розпочинається термомодернізація школи № 1, на що з державного бюджету виділено 10,0 млн грн.

Для шкіл Бердичева, продовжує Валентина Адаменко, планують придбати 55 нових ноутбуків. Ще 85 шт. місто чекає від держави в рамках реалізації програми комп’ютеризації закладів загальної середньої освіти.

Оновлення торкнулися не лише навчальних приміщень, а й харчоблоків. У 2021-му, інформує посадовець, загалом придбано 14 нових холодильників, 3 електроплити, велика кількість водонагрівачів. Згідно нових державних вимог, всі освітні заклади поступово повинні будуть відмовитися від газових плит та перейти на електричні – з сучасними поверхнями та духовими шафами. Окрім того, у дитсадках мають провести гарячу воду до кожного умивальника. Тобто, процес модернізації триває.

Не оминули увагою й електромережі у класних кімнатах, коридорах та інших приміщеннях, і облаштування стель із новим освітленням. Триває також робота, спрямована на виконання приписів ДСНС: заміна дверей в електрощитових, обладнання люків та запасних дверей із вогнетривкого матеріалу.

Цього року місто отримало допомогу від державного Фонду соціально-економічного розвитку у розмірі близько 1,4 млн. грн., спрямовану на капітальний ремонт будівель дитсадків № 4, 7, 15, 16, 17. У цих дошкільних закладах передбачається заміна всіх дерев’яних віконних та дверних блоків на сучасні металопластикові. Це має сприятиме підвищенню енергоефективності та допоможе зменшити тепловтрати у холодну пору року.

Ремонтно-реставраційні роботи чекають і на Центр позашкільної освіти імені О. Разумкова. На їх проведення державою виділено 20 млн. грн.

Однак, зауважує Валентина Адаменко, попри матеріально-технічну готовність освітніх закладів Бердичева до 1 вересня, існують й інші фактори, що можуть завадити дітям повноцінно навчатися. Йдеться про вакцинацію педагогів від коронавірусної хвороби. Кількість садочків та шкіл, де відсоток вакцинованих працівників сягає необхідних для відкриття та повноцінної роботи 80 %, збільшується, констатує начальниця управління, однак лишаються й такі, де показник щеплень застряг на рівні 20-30 %. І, якщо у школах при певних умовах ще можливий перехід на дистанційну форму, то у дитсадках про це не може бути й мови. Адже у дошкільнят процес безпосереднього навчання триває близько 30 хвилин у день, а решта часу приділяється розвитку, вихованню й соціалізації дітей, іграм та спортивним заняттям на свіжому повітрі. Тому дитсадки, в яких кількість вакцинованих працівників не досягне рекомендованих 80 %, найімовірніше, будуть закриті. Щоби не допустити подібної ситуації, представники управління освіти і науки щоденно збирають актуальні дані щодо процесу вакцинації та проводять індивідуальні бесіди з керівниками закладів.

Держава та місто значною мірою подбали про підготовку до нового навчального року. Тепер, наголошує Валентина Адаменко, справа за самими освітянами.