Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк відвідав ХІІІ Міжнародний фестиваль дерунів у Коростені (фото)

1

«Міжнародний фестиваль дерунів єднає Україну!» – під таким гаслом у Коростені відбувся традиційний, цьогоріч уже ХІІІ-й, фестиваль, головними героями якого виступили популярні серед українців та народів світу млинці з картоплі. Свідченням єднальної здатності цього масштабного дійства стала присутність на ньому не лише пересічних відвідувачів з різних міст та сіл України, а й численних офіційних делегацій у складі відомих політичних та громадських діячів, народних обранців, очільників громад. Бердичів на фестивалі був представлений головою міської територіальної громади Сергієм Орлюком, його першим заступником Артемом Азізовим, радником міського голови, депутатом Бердичівської міської ради Артуром Іваненком та депутатом міської ради Василем Толочком.

Вважається, що ідея фестивалю – незмінно веселого, надзвичайно апетитного й смачного, пісенно-танцювального, жартівливо-відпочивального – належить уродженцю Коростеня, журналістові та письменникові Валерію Нечипоренку. Ну а головним втілювачем цієї ідеї у життя ось уже 13 років виступає Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

Щороку фестиваль відзначався новою «фішкою» – на ньому пекли рекордно гігантські деруни, відкривали пам’ятник Деруну, віншували українців із прізвищами Дерун та Дерунець. Ароматні й хрусткі млинці готували кандидати у народні депутати, деруни продавали на аукціонах та розігрували у лотерею, а також презентували ексклюзивні новинки – бургер-деруни, суші-деруни і навіть деруни страусині.

Фестиваль дерунів-2021 вищеозначений перелік збагатив млинцями коростенськими, київськими, польськими, гуцульськими, веганськими, спортивними, князівськими, депутатськими, старостинськими, ольгинськими. А до дерунів традиційно запропонували численні майстер-класи, церемонії, дерунярські триборства, концертно-розважальні дійства.

Одним із головних та, мабуть, найочікуваніших «цвяхів програми» традиційно виступає смаження мерського деруна: майстер-клас із приготування картопляної смакоти дає міський голова Коростеня. Свій фірмовий рецепт від громадськості Володимир Москаленко не приховує, ділячись тим з усіма любителями української кухні:

  • Картопля – 5 шт.;
  • Ріпчаста цибуля – 1-2 шт.;
  • Часник – 2 зубки;
  • Яйце куряче – 1 шт.;
  • Сметана – 2 ст. ложки;
  • Борошно пшеничне – 2 ст. ложки;
  • Олія для смаження;
  • Сіль, перець – за смаком.

Організатори фестивалю дерунів зичать усім гастрономічних відкриттів та смачних дерунів, а бердичівська громада та Сергій Орлюк, у свою чергу, щиро вітають мешканців столиці древлянського краю із тим, що гарне свято, яке об’єднує людей, вдалося.