Бердичів

міська рада

Знайомство з виробництвом легендарного «Бердичівського» влаштували на пивзаводі

IMG_20210904_120911_result

З нагоди Дня пива та 160-річного ювілею Бердичівський пивоварний завод запросив до себе на екскурсію істинних шанувальників пінної легенди. Для охочих побувати на сучасному броварному виробництві та на власні очі побачити процес приготування улюбленого напою були організовані півгодинні відвідини підприємства у супроводі фахівців.
Реєстрація учасників відбувалася в онлайн-режимі. Зі слів організаторів, такої величезної кількості заявок вони не очікували. Групи були повністю укомплектовані відразу після анонсу події, тож іще за місяць до запланованої дати вільних місць не лишилося.

4 вересня, у рамках святкової програми з нагоди свого 160-річчя, міський пивзавод гостинно розчинив двері перед щасливцями, які встигли потрапити до екскурсійних груп.
Знайомитися з підприємством відвідувачі розпочали з найголовнішого – його історії. Адже за понад півтора століття своєї діяльності воно пройшло великий шлях розвитку: від маленької броварні, заснованої у 1861 році чеським колоністом Станіславом Чепом, до потужного виробничого комплексу з сучасним обладнанням, новітніми технологіями, висококваліфікованими працівниками та всеукраїнським визнанням. Найбільшого розквіту місцева пивоварня досягла під керівництвом Почесного громадянина міста Бердичева Леона Ліпецького, та стала відомою не лише в Україні, а й за її межами. Нині справу свого батька продовжує директор Володимир Ліпецький.

Найбільшим досягненням свого підприємства колектив вважає неухильну вірність традиціям. Продукція виготовляється з натуральної сировини за класичною, незмінною протягом багатьох років, технологією. Воду для виробництва пива беруть із власної артезіанської свердловини, солод готують на своїй токовій солодовні. Там ячмінне зерно замочують, пророщують, просушують та відправляють до дробильного відділення.
У варильному цеху, куди потрапляє готовий подрібнений солод, відвідувачі мали змогу побачити обладнання, необхідне для першої стадії пивоваріння. Насамперед – заторний апарат, в якому під дією певних температур із солоду, залитого водою, екстрагуються цінні речовини та утворюють пивне сусло. Далі – фільтраційний чан, що є найстарішим та найпоширенішим апаратом з усіх, які використовують для відділення рідини від дробини. Наступний – сусловарильний котел, в якому сусло кип’ятять та виварюють до певної густини. Процес охмеління сусла – розчинення у ньому пресованих гранул хмелю – відбувається у хмельових бочках. Охмелене сусло освітлюють та охолоджують за допомогою вірпула. Зрештою, воно потрапляє до святая святих будь-якої броварні – бродильного відділення, де і починається другий етап виготовлення пива.
Сусло з доданими до нього дріжджами заливають до бродильних чанів, в яких за допомогою змійовиків постійно підтримується необхідна температура, і залишають там на певний час. А оскільки на Бердичівському пивзаводі застосовують класичне відкрите бродіння, спостерігати за цим процесом відвідувачі могли лише на екрані. Виробник дбає про якість та безпеку своєї продукції, а тому жодна стороння людина не має доступу до ємностей із майбутнім напоєм.

Після головного бродіння молоде, зелене пиво перекачують у лагерний підвал, де воно доброджує у металевих бочках – лагерних танках. Час дозрівання різниться для всіх сортів. Коли ж напій дозрів, починається останній етап його приготування – фільтрування та стабілізація. Після цього готовий продукт надходить на конвеєрну лінію, де розливається у скляну та пластикову тару.
Мийка та дезінфекція обладнання відбувається в автоматичному режимі на централізованій СІР-станції. Працівники пивзаводу підтримують чистоту і гігієну на підприємстві, здійснюють суворий контроль якості продукції на кожному етапі – від зерноскладу до лінії розливу. Завдяки новітнім технологіям можливий вплив людського фактора на будь-який процес зведено до мінімуму.

Зі слів відвідувачів, екскурсією вони залишилися задоволені, адже все те, що вдалося побачити, викликає довіру до виробника та доводить якість та безпеку продукції Бердичівського пивзаводу.