Бердичів

міська рада

Бердичів пам’ятає: 77 років тому з України вигнали нацистських окупантів

1-22

Бердичівський міський голова Сергій Орлюк разом із представниками громадськості поклали квіти до Меморіалу «Слава Героям!»: вважається, що 77 років, 28 жовтня, Україну звільнили від нацистських окупантів. Саме на її території пройшли ключові бої за визволення Європи від гітлерівців.

Некоректним вважає називати цю жовтневу дату «днем визволення України від фашистських загарбників» Український інститут національної пам’яті. Останні бої з нацистами, звертають увагу його фахівці, пройшли в Україні майже на місяць пізніше. Але навіть після них, зазначають, країна не стала вільною: інший тоталітарний режим – комуністичний – застосовував масові репресії та депортації щодо сотень тисяч українців, поляків, кримських татар.  

Бердичів пам’ятає: окупантів гнали всією Україною – і регулярні радянські війська разом із партизанами, і національне підпілля, очолюване Українською повстанською армією, і українці на інших фронтах світу. Омріяну волю українці отримали зі здобуттям незалежності у серпні 1991 року.