Бердичів

міська рада

Дистанційне навчання, продовження вакцинальної кампанії, контроль за дотриманням карантинних вимог: Бердичів – у “червоній” зоні

IMG_20211028_090457-2

Згідно прийнятого на позачерговому засіданні комісії з питань ТЕБ та НС рішення про перехід Бердичівської міської територіальної громади до “червоної” зони та на виконання вимог постанов КМУ №1236 від 09.12.2020 року та № 1096 від 20.10.2021 року, з 00 год. 00 хв. 30 жовтня на території громади розпочнуть діяти карантинні обмеження відповідного рівня епідеміологічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Так вже з цієї суботи у Бердичеві забороняється:

• перебування на територіях загального користування без одягнутих засобів індивідуального захисту;

• робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень  навинос;

• робота ТРЦ, розважальних закладів, закладів торгівлі та побутового обслуговування;

•   робота закладів культури;

• робота закладів освіти, крім дитячих садочків та первинної шкільної ланки;

•   робота непродовольчих ринків;

•   робота басейнів, спортзалів, фітнес-клубів тощо.

Водночас, згідно чинного законодавства, заборони не застосовуватимуться до тих суб’єктів господарювання, 100% працівників та відвідувачів яких матимуть сертифікат про повний курс вакцинації проти COVID-19 або ж цифровий сертифікат про негативний результат тесту на коронавірус чи про одужання. Громадяни, котрі отримали дві дози вакцини, але ще не мають сертифікату, можуть тимчасово користуватися довідками, що видаються після щеплення у Центрі та пунктах вакцинації. Довідки видаватимуть і тим, хто нещодавно перехворів на коронавірусну інфекцію: люди зможуть користуватися ними до моменту, коли їм буде дозволено вакцинуватися.

Нагляд та контроль за дотриманням карантинних обмежень продовжать здійснювати працівники Бердичівського управління Держпродспоживслужби, Бердичівського районного відділу поліції та мобільні контрольні групи. Обговорюючи це питання, члени комісії зійшлися на тому, що самі суб’єкти господарювання також зобов’язані стежити за неухильним дотриманням протиепідемічних заходів, інформувати працівників та відвідувачів про необхідність вакцинації, санітарні норми та штрафні санкції, передбачені за порушення карантину, а у разі виникнення конфліктних ситуацій із порушниками – викликати поліцію.

Заклади освіти, окрім дитсадків та 1-4 класів загальноосвітніх шкіл, де всі без винятку працівники не пройшли повний курс щеплення, перейдуть на дистанційне навчання. За інформацією заступниці начальника управління освіти і науки Світлани Басюк, наразі лише дві школи – НВК № 10 та ВЗОШ № 3 – мають 100% рівень вакцинації. Інші ж навчальні заклади входять до “червоної” зони з такими результатами: ЗОШ № 1 – 92% вакцинованих працівників, БМГГ № 2 – 95%, НВК № 4 – 92,8%, ЗОШ № 5 – 83,1%, ЗОШ № 6 – 85%, ЗОШ № 7 – 78 %, СЗОШ № 8 – 84 %, ЗОШ № 11 – 85,7%, ЗОШ № 12 – 90,8%, ЗОК № 14 – 81,6%, БМЛ № 15 – 93%, СЗОШ 17 – 81%, ЗОШ № 18 – 87%, Скраглівська гімназія – 90,2%.

Якщо у когось із освітян на 28-29 жовтня заплановане повторне щеплення, підкреслила Світлана Басюк, отримавши його, вони можуть взяти довідку про повний курс вакцинації та змінити ситуацію у своїх навчальних закладах.

Директорка КНП “Бердичівська міська лікарня” Лариса Бабікова також закликала населення вакцинуватися. Станом на ранок 28 жовтня, повідомила, у Бердичеві є 670 активних хворих на коронавірусну інфекцію. Переважна більшість лікується амбулаторно, однак 119 чоловік наразі перебувають у лікарні, з них 62% – отримують кисень. Серед госпіталізованих пацієнтів 9 – вакцинованих. Однак всі вони, крім одного, зі слів Лариси Бабікової, мають серйозні супутні проблеми зі здоров’ям: цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання тощо.

Також у лікарні знаходиться 9-річна дитина із підозрою та вагітна жінка із підтвердженим коронавірусом. Стан обох – задовільний. У палаті інтенсивної терапії перебуває 8 пацієнтів, 3 із яких – на апараті ШВЛ. За минулу добу, 27 жовтня, кількість бердичівлян, які отримали щеплення, досягла рекордної позначки – 707 осіб, інформувала директорка КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Наталія Хорошун. Наразі у Центрі та пунктах вакцинації наявні три вакцини – CoronаVak, Astra Zeneka та Pfizer, тому кожен відвідувач безперешкодно може обрати будь-яку з них. Зі слів медпрацівниці, згідно нових рекомендацій МОЗ України відтепер, за бажанням батьків, вакциною Pfizer можна щепити дітей з 12-тирічного віку.

Останні новини