Бердичів

міська рада

Залишитися без землі через відсутність депутатів на робочих місцях, схоже, стає у Бердичеві нормою

IMG_20210930_101127_1

Через відсутність народних обранців на своїх робочих місцях у сесійній залі той самий народ залишається без землі… У Бердичеві таке трапилося вже, принаймні, вдруге. Триває сесія, через певний час депутати нагадують головуючому про перерву, йдуть відпочивати, а у визначений час до сесійної зали вертаються уже не всі. Здавалося би, нічого надзвичайного, коли б не земельні питання та закон.

А той чітко говорить: рішення ради щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) приймається не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

На останній, 12-й, черговій сесії після перерви тієї кількості обранців, якої б вистачило для голосування з питання № 18 Порядку денного «Про вилучення та передачу земельних ділянок у власність, постійне користування та оренду фізичним та юридичним особам», не набралося. Відповідно, рішення з даного питання прийнято не було.

Це, зокрема, не дало можливості громадянам оформити у власність земельні ділянки у Скраглівці та Підгородному для ведення особистого селянського господарства та присадибні земельні ділянки. Разом із рештою таку ділянку не отримав учасник АТО.

Не змогли затвердити документи під індивідуальне гаражне будівництво бажаючі збудувати гаражі на вул. Академіка Павлова (деякі з цих осіб залишилися без документів вже вдруге).

Поруч із пересічними городянами результат діяльності окремих депутатів відчули на собі і представники бізнесу, котрі не змогли оформити в оренду землю, а значить – укласти відповідні договори. За оцінкою фахівців, це може призвести до зменшення надходжень до місцевого бюджету.

Не набрав потрібної для прийняття більшості голосів і проєкт рішення про надання права сервітутного землекористування. Фізичні особи зверталися щодо неможливості показу меж земельних ділянок, недоцільності вилучення від основного землекористувача малої частини земельної ділянки для її оформлення іншим землекористувачем тощо. «Провалене» голосування обернулося тим, що громадяни не набули прав сервітутного користування ділянками для будівництва й обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування, для будівництва й обслуговування об’єктів торгівлі та закладів побутового обслуговування.