Бердичів

міська рада

Освітяни Бердичева та Ченстохови підписали угоди про співпрацю

IMG_20211019_165753_result

Директори освітніх закладів Бердичева та Ченстохови уклали угоди про взаєморозуміння та співробітництво у присутності віце-консула Республіки Польща у Вінниці Бартоша Шелиги. Відтепер співпрацювати та обмінюватися досвідом будуть:

• Бердичівська міська гуманітарна гімназія № 2 (директорка – Ірина Толочко) – з початковою школою № 24 міста Ченстохови (директорка – Йоанна Засемпа);

• Бердичівський міський ліцей № 15 (директорка – Ванда Івасюк) – з  комплексом економічних шкіл міста Ченстохови (директор – Мачєй Тшмєль);

• Центр розвитку дитини № 7 “Соняшник” (керівниця – Олена Косаківська) – з муніципальним дитячим садком № 37 міста Ченстохови (директорка – Анна Ліс).

Окрему угоду про співпрацю уклали міський голова Бердичева Сергій Орлюк та заступник Президента міста Ченстохова Ришард Стефаняк.

До складу польської делегації, присутньої під час підписання документів, окрім Ришарда Стефаняка, також увійшли начальник міського управління освіти Рафал Петровскі, директори шкільних комплексів Мачєй Тшмєль, Маріуш Завада, Агнєшка Цупял, директорки початкових шкіл Йоанна Засемпа і Рената Кристек, директорка міського дитсадка Анна Ліс, вчитель комплексу технічних шкіл Марек Фішер.

Гостей зустрічали міський голова Сергій Орлюк, секретар Бердичівської міської ради Богдан Коляда, заступниця міського голови Олена Петрівська, начальниця управління освіти і науки Валентина Адаменко, керівники Бердичівського відділення Спілки Поляків України Лариса Вермінська та Юрій Сокальський, директори місцевих хлібозаводу та пивзаводу Олена Левченко та Володимир Ліпецький.

За перші кроки у співпраці подякував польським гостям Сергій Орлюк. Велике щастя для України, зазначив, мати добрих сусідів і велика честь для обох міст – полікультурного Бердичева та духовної столиці Польщі Ченстохови – сприяти утвердженню партнерських і товариських стосунків між польським та українським народами.

Зі слів Ришарда Стефаняка, навчальні заклади обох міст розпочнуть співробітництво з конференцій, перемовин, обміну учнями, товариських візитів, функціонування літніх шкіл: польської культури і мови – у Бердичеві, та української культури і мови – у Ченстохові. Окрім того, наголосив посадовець, наприкінці 2021 року міста візьмуть участь у спільному проєкті “Мати трьох народів”, присвяченому Ясногурській, Остробрамській та Бердичівській Божій Матері. Результати проєкту будуть скеровані до шкіл України, Білорусі, Литви та Латвії з метою демонстрації тісного духовного зв’язку між країнами.

Із підписанням освітянських угод привітав присутніх Бартош Шелига. Перші розмови про співробітництво між Бердичевом та Ченстоховою, зазначив, пролунали кілька місяців тому. А оскільки обидві сторони надзвичайно швидко перейшли від слів до реальних справ, то й співпраця між ними буде плідною та вдалою, впевнений віце-консул.

За вагомий внесок у розвиток польської культури на теренах України Почесною медаллю до 100-річчя здобуття Польщею незалежності було нагороджено члена Головного Правління Спілки Поляків України, Заслуженого діяча Польської культури Юрія Сокальського.

Наприкінці зустрічі представники обох сторін обмінялися пам’ятними подарунками. Польська делегація отримала на згадку сувеніри від міського голови, а також зразки продукції від пивоварного заводу та хлібозаводу, що вже давно слугують візитівками Бердичева.