Бердичів

міська рада

Проти підвищення тарифів на розподіл природного газу: бердичівляни пікетували АТ “Житомиргаз” (ФОТО)

IMG_20211025_113142

Пікет проти збільшення вартості газорозподільчих послуг для населення та комунальних установ відбувся у понеділок, 25 жовтня, під будівлею АТ “Житомиргаз”. В акції протесту взяли участь близько двох сотень мешканців Житомирщини, у тому числі й представники бердичівської громади: депутати обласної та місцевих рад, представники органів місцевого самоврядування, працівники бюджетної сфери, громадські активісти, підприємці, пенсіонери тощо. Головна вимога пікетувальників – недопущення зростання розцінок на розподіл природного газу.

Згідно планових розрахунків АТ “Житомиргаз”, інформував один з організаторів акції Андрій Умінський, підприємство пропонує збільшити газорозподільчий тариф майже у 2,5 рази: з 2,016 грн. до 5,028 грн. за 1 м. куб. Окрім того, наголосив, компанія, яка фактично є монополістом, робить це всупереч позиції Уряду та Президента України, ігноруючи при цьому підписаний на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії.

Обурені пікетувальники й тим, що облгаз, начебто, спробував підняти тариф у прихований спосіб: не виконавши вимог чинного законодавства та не повідомивши громадськість про відкриті слухання належним чином.

Зростання вартості транспортування газу – катастрофа для територіальних громад, які щойно розпочали опалювальний сезон, та місцевих бюджетів, коментує ситуацію Бердичівський міський голова Сергій Орлюк. Ні населення, ні комунальні установи, підкреслює, просто не зможуть сплачувати за розподіл блакитного палива за новими цінами, які, до того ж, стрімко злітають. Міська влада Бердичева, запевняє Сергій Орлюк, підтримуватиме містян та спільно відстоюватиме інтереси жителів громади.

Бердичівляни, як і представники інших територіальних громад, написали і передали керівництву АТ “Житомиргаз” колективне звернення з вимогами:

– заблокувати підвищення вартості газорозподільчих послуг;

– заборонити відключення споживачів від газопостачання у період опалювального сезону;

– покращити обслуговування населення у сервісних центрах підприємства з урахуванням епідеміологічної ситуації в країні;

– повернути газові мережі у власність Бердичівської міської територіальної громади.