Бердичів

міська рада

«РибаFEST» по-бердичівські згуртовує громаду! (ФОТО)

IMG_20211017_132406

Жовтень, небо хоча й у хмарах, але без дощу, розписаний у все осіннє ліс, річка, живописна галявина – самий час і місце, аби зібратися дружнім колом та разом провести вихідний день. Біля наметів та вогнища, зігріваючись чаєм чи кавою, спілкуючись, співаючи, танцюючи, граючи в ігри.

У час, коли навколо стільки спроб роз’єднати, вбити клин між людьми, вони прагнуть об’єднати, згуртувати. Про це на самому початку дійства під назвою «РибаFEST» заявили його організатори – представники Публічної бібліотеки з філіями бердичівської громади та ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Бердичева та Бердичівського району».

«Наші мами», «наші хлопці»… У колективі вже звикли так називати матерів загиблих у зоні АТО бердичівлян та учасників бойових дій на сході України, розповідає директорка Публічної бібліотеки Тетяна Кущук. На їхньому спільному рахунку – чимало заходів, пов’язаних і з національними святами, і загальноміських, і неофіційних, у стінах бібліотеки. Тому, коли з’явилася можливість спробувати свої сили у проєкті, що стосується реінтеграції ветеранів АТО/ООС та членів їхніх сімей, над тим, хто виступить у ньому головними діючими особами, у бібліотеці довго не думали. Так на березі річки у Кустині й під прапорами «РибаFEST» опинилися матері загиблих хлопців, колишні й нинішні військовослужбовці, їхні дружини з дітьми і, власне, усі, хто вирішив відгукнутися на запрошення бібліотекарів та їхніх партнерів зі Спілки учасників бойових дій.

Сама назва фестивалю свідчила про те, що справа «пахнутиме рибою». Організаторки, з-поміж іншого, анонсували смачну ароматну юшку та дегустацію страв із риби української та єврейської кухонь, авторками яких виступили самі ж бібліотекарки. Але якщо фаршировані красуні, форшмак, рибини під ананасами, запечені в овочах, бутерброди з «єврейською ікрою», канапки з оселедцем за особливими рецептом та ще багато заманливого дегустаційного «матеріалу» було виготовлено напередодні, то над юшкою ще належало попрацювати і взагалі: не рибою ж, насправді, єдиною…

Тож, поки чоловіки чаклували над казанками, гостей фестивалю запросили на локації. Організатори намагалися все влаштувати таким чином, аби кожен зміг знайти собі заняття до душі – чи то розпис імбирних пряників, чи то виготовлення осінніх букетів, чи то форум-театр. Наймолодших учасників розважали спортивними іграми та просто активними руханками. Бажаючі могли навчитися облаштовувати намет та спробувати себе у ролі туриста: дізнатися, що неодмінно має бути під рукою, і як тому всьому дати лад. Неподалік розташувалися модельєри та моделі: попереду на них чекало дефіле в еко-одежі, тож займалися шиттям, примірянням й таке інше – так, аби вийти на загал у всій красі.

Родзинкою фесту виступив фольклорний батл, що легко переріс із просто співочого у співочо-танцювальний. Що не кажи, а без «Червоної рути», «Двох дубків», «Смереки», «Ти ж мене підманула…» важко собі уявити відпочинок в Україні.

Тим часом дійшли до готовності одна й друга юшка від двох майстрів-кулінарів та запечена картопля. Лишалося порадувати шлунки гаряченьким та підвести підсумки…

Вона з приємністю побувала на «РибаFEST», зізналася депутатка Житомирської обласної ради Алла Мусевич. Прагнення згуртувати громаду, виказати шану захисникам України, їхнім родинам, матерям полеглих Героїв, зазначила, заслуговує на повагу. Бути разом, підтримувати одне одного, спільно рухатися вперед – якраз такою, на думку Алли Мусевич, має бути бердичівська громада.

Подякували усім присутнім за участь Тетяна Кущук та голова Спілки атовців Павло Гайдаманчук. Вони намагалися зробити все для того, аби вихідний день вийшов насиченим і незабутнім. Бердичівська громада, наголосили, єдина зі своїми захисниками та їхніми родинами, і запальна «РибаFEST» стала тому свідченням.

Осіннє таборування-фестиваль «РибаFEST» відбулося у рамках спільної реалізації Публічною бібліотекою з філіями Бердичівської міської територіальної громади та ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Бердичева та Бердичівського району» грантового проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей» від Міжнародної організації з міграції за підтримки Євросоюзу.