Бердичів

міська рада

На розгляд виконавчого комітету винесуть три варіанти збільшення тарифу на послуги очищення стічних вод

254301468_969158493811423_5044633697326739501_n-1

Нові розцінки на послуги “Комплексу екологічних споруд” з очистки міських стоків продовжили розглядати на повторному засіданні робочої групи.

На основі планової середньозваженої вартості очистки 1 м³ стічних вод – 14,52 грн. (без ПДВ) – економісти розрахували 3 варіанти розподілу тарифного навантаження між споживачами з урахуванням абонентських категорій (населення, бюджетні установи, юридичні особи).

Так, згідно першого запропонованого варіанту, тариф буде однаковий для всіх без винятку споживачів і становитиме 17,21 грн./м³ (з ПДВ).

Другий варіант передбачає зменшення ціни для населення – до 16,30 грн./м³ (з ПДВ), та здорожчання для бюджетних організацій та підприємств – 17,23 грн./м³ (з ПДВ) та 20,41 грн./м³ (з ПДВ) відповідно.

За третім варіантом, тариф для населення залишатиметься на рівні 16,30 грн./м³ (з ПДВ), а для бюджетних установ та юридичних осіб складатиме 17,87 грн./м³ (з ПДВ) та 20,14 грн./м³ (з ПДВ) відповідно.

За першим варіантом розподілу тарифного навантаження, згідно обчислень фахівців, вартість 10 кубів води для населення зросте на 88,70 грн., за двома іншими – на 79,60 грн. Водночас, за інформацією заступниці міського голови Олени Благодир, нині із 24 тис. абонентів місцевого Водоканалу більша половина – 13329 споживачів (56%) – пільговики. Їх подорожчання торкнеться менше.

Зі слів головної спеціалістки відділу комунального господарства управління ЖКГ Наталії Палкіної, завдяки впровадженню КЕС у 2018 – 2019 рр. заходів інвестиційної програми із заміни насосного обладнання та повітродувки, вдалося зменшити обсяги споживання електроенергії та заощадити понад 7 млн. грн. Якби підприємство продовжувало працювати на старому устаткуванні, нині тариф становив би 24,84 грн./м³.

Представники “Комплексу екологічних споруд” повідомили, що раніше тільки надсилали листи на коригування тарифу в межах 5%, але суттєво не підвищували його, оскільки лише за останній рік вдвічі збільшився розмір мінімальних гарантій оплати праці та у 2,5 рази зросла вартість електроенергії. Нині ж, інформували, заборгованість КЕС за спожиту електрику становить понад 1,2 млн. грн., а тому, якщо не вживати заходів, наступного місяця підприємство, ймовірно, відключать від електропостачання. В разі припинення роботи товариства та відсутності очистки стічних вод, наголошують комунальники, міський Водоканал буде змушений відключити всі насосні станції та припинити подачу води до домівок бердичівлян.

Заслухавши усіх доповідачів та ознайомившись із новими розрахунками, члени робочої групи прийняли одноголосне рішення: винести на розгляд виконавчого комітету усі 3 запропоновані варіанти зміни тарифу. Разом з тим, за словами міського голови Сергія Орлюка, наступного року в місті буде замінено 11 км старого водогону на сучасні поліетиленові труби. Модернізація відбуватиметься в межах проєкту НЕФКО та стане найбільшим капіталовкладенням у систему Бердичівського централізованого водопостачання за останні роки.