Бердичів

міська рада

Нова система обліку газу: українці платитимуть не за використаний об’єм, а за спожиту енергію

облік-газу

З 1 травня 2022 року в Україні почнуть по-новому обліковувати блакитне паливо: не в одиницях об’єму – кубічних метрах (м³), а у енергетичних одиницях – кіловат-годинах (кВт/год). Такі зміни передбачені проєктом закону № 2553 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків щодо обсягу газу в одиницях енергії”, прийнятим народними депутатами на позачерговому засіданні Верховної Ради 2 листопада.
На думку фахівців, ухвалені зміни матимуть низку переваг для побутових споживачів, які платитимуть не за числа на лічильнику, а за реально використану теплову енергію. Раніше, пояснюють експерти, недобросовісні постачальники могли розбавляти природній газ різноманітними домішками, що збільшувало його об’єм, але знижувало калорійність та енергоефективність. Нині ж головну роль відіграватиме не кількість, а якість палива.
У платіжках, окрім звичної інформації про витрачений об’єм газу, додатково мають вказувати використаний обсяг енергії в перерахунку на кіловат-години з урахуванням калорійності палива в конкретному регіоні, аби абоненти мали змогу ефективніше управляти власним споживанням.
До того ж, громадяни зможуть самостійно перераховувати вказані у платіжках кВт/год. Однак, інформують спеціалісти, при цьому слід брати до уваги теплотворність газу. Цей показник якості відрізняється по Україні, оскільки у кожній області в різних комбінаціях змішується газ із трьох джерел: вітчизняний (теплотворність – 7,8–9,6 Мкал/м³), російський транзитний (8,0–8,4 Мкал/м³) та імпортований з ЄС (8,2–8,4 Мкал/м³). Водночас, згідно чинного законодавства, якість газу не може бути нижчою за 7,6 Мкал/м³ (у перерахунку – приблизно 8,8 кВт/год) з відхиленням на 5% (тобто, мінімум 7,2 Мкал/м³). У середньому по областях 1 м³ газу відповідає 9,5 кВт/год теплової енергії.
Ухвалений закон, на думку його авторів, вирішує ще кілька важливих проблем:
• скасування температурних коефіцієнтів, що нараховувалися за “приведення до стандартних умов”;
• підвищення конкуренції на роздрібному ринку газу (змінити постачальника можна буде без довідок від попереднього постачальника, та навіть за наявності боргу перед ним);
• синхронізація української газотранспортної системи та підземних газосховищ із європейською;
• прискорення інтеграції вітчизняного ринку в європейський;
• прирівнювання котелень ОСББ до підприємств ТКЕ та отримання ними газу по 7,42 грн. за 1 м³ з моменту опублікування закону;
• надання державному регулятору НКРЕКП можливості встановити ціну газу для постачальника “останньої надії” (ПОН) і, як наслідок, отримання палива 600 тис. домогосподарств по ціні 7,96 грн. замість 16 грн. за 1 м³.