Бердичів

міська рада

Українська асоціація енергосервісних компаній презентувала проєкт договору для системи зовнішнього освітлення Бердичева

255879683_970801056980500_1458774620997633746_n

Депутати Бердичіської міської ради та представники управління житлово-комунального господарства розглянули проєкт енергосервісного договору, розробленого для міської системи зовнішнього освітлення Українською асоціацією ЕСКО.

За умовами запропонованого проєкту, інвестор зобов’язується модернізувати вуличне освітлення по всьому місту, виконавши наступні заходи:

• розробка кошторисно-проєктної документації;

• закупівля та комплектація необхідних світлотехнічних виробів;

• встановлення нових LED-світильників на 4153 зовнішніх світлоточках;

• проведення замірів освітленості вулиць до та після монтажу;

• коригування результатів енергосервісу відповідно до фактичного доосвітлення;

• сервісне обслуговування та ремонт обладнання протягом строку дії договору;

• безоплатна передача обладнання у власність громади після закінчення строку дії договору.

Зі слів голови Української асоціації ЕСКО Олексія Корчміта, приватний інвестор готовий вкласти в енергоефективність міського вуличного освітлення понад 25,7 млн. грн. Інвестиція, підкреслив доповідач, повернеться виключно за рахунок економії енергоспоживання, яка, згідно обчислень, складатиме понад 51,5%. Термін окупності проєкту становитиме приблизно 7 років.

Місцевий бюджет, на думку фахівців організації, матиме суттєві фінансово-економічні вигоди: понад 970 тис. кВт заощадженої електроенергії на рік, а також зменшення витрат на сервіс та обслуговування світлоточок (понад 348 тис. грн. щороку під час дії ЕСКО-договору та понад 3,48 млн. грн. щороку після завершення дії ЕСКО-договору).

Під час розгляду проєкту, у депутатів міської ради та представників управління ЖКГ виникли сумніви щодо вартості та потужності запропонованих до встановлення LED-світильників. Постало питання про зменшення ціни енергосервісного договору і, відповідно, періоду його окупності. Окрім того, з’ясувалося, що сервісне обслуговування стосуватиметься виключно світильників та не поширюватиметься на електромережі. Їх і надалі власним коштом обслуговуватиме балансоутримувач.

В результаті обговорення сторони дійшли висновку, що проєкт слід доопрацювати з урахуванням всіх зауважень. Після внесення необхідних змін, представники місцевого самоврядування повернуться до його розгляду.