Бердичів

міська рада

Якісного та прозорого надання послуг вимагатиме місто у КУ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю»

IMG_20211123_101119

Із матерями дітей з інвалідністю зустрілися міський голова Сергій Орлюк та начальниця управління сім’ї та соціального захисту населення Наталія Омельянчук. Приводом для зустрічі послужило звернення щодо надання послуг КУ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю»: матері, зокрема, скаржилися на те, що діти, яким, згідно індивідуальних планів реабілітації (ІПР), рекомендовано постійну фізичну реабілітацію, не отримують ці послуги у необхідній кількості через те, що графік занять складено без врахування тих самих ІПР. Те саме стосується занять із педагогами. Припустимо, якщо має бути три заняття на тиждень, то фактично проводиться одне. Більш того, у документах відображено, що було проведено N-ну кількість занять, а насправді значну частину з них не проводили взагалі. Директорка центру говорить, що реабілітологів на даний час не вистачає, нарікають матері, тим часом не так давно два фахівця вимушені були написати заяви на звільнення – не знайшли, начебто, спільної мови з керівництвом.

На думку Наталії Омельянчук, одна з головних причин непорозуміння між батьками та директоркою центру Тетяною Осадчук – непрозорість у діяльності установи. Батьки не володіють ситуацією щодо плану роботи центру, коли, ким і кому надаються ті чи інші послуги – от і починаються розмови на кшталт «З одними дітьми займаються, з іншими – ні».

Питань до діяльності центру є чимало, але мета цієї зустрічі – не зняти з посади директора, а розібрати помилки і вже з завтрашнього дня почати працювати по-новому і на результат, підкреслив, у свою чергу, Сергій Орлюк. Місцева влада, зауважив, відкрита до діалогу та й, власне, зібратися через деякий час знову, аби дізнатися, чи є якісь зміни, ніхто не заважає. А поки що він може констатувати той факт, що керівники повинні берегти кадри, якщо ті, дійсно, працюють, та намагатися доводити якість послуг до максимуму. За фахівців, котрі, на думку батьків, реально допомагають їхнім дітям, треба триматися.

Вже найближчим часом, інформували на зустрічі, у Бердичеві буде створено робочу групу, котра моніторитиме якість надання соціальних послуг, у тому числі – і те, як надаються послуги з реабілітації дітей з інвалідністю. Тому, якщо у батьків підопічних центру виникатимуть питання з його роботи, то, у першу чергу, їх має вирішувати директорка центру, яка несе відповідальність за його роботу. У випадку, коли питання залишатимуться невирішеними, то у батьків є змога звернутися до управління сім’ї та соціального захисту населення (каб. № 4).

Не потрібно замикатися у власній мушлі з проблемами: є звернення – буде об’єктивний розгляд й відповідне рішення. У громаді налаштовані на те, аби покращити роботу центру, створивши для його підопічних максимально комфортні умови.