Бердичів

міська рада

Доля бердичівського спортивного ліцею та півмільярда гривень: перед громадськістю тримали відповідь депутати облради

IMG_20211223_125305

Яке майбутнє уготовано Бердичівському ліцею-інтернату спортивного профілю (БЛІСП)?.. Чи існуватиме заклад взагалі, а якщо існуватиме, то в якому статусі?.. Чи отримає ліцей на розбудову власної інфраструктури, згідно Президентської програми, величезну суму – близько 500 млн. грн.? І ще: чи не лишиться він без цих коштів завдяки діям депутатів Житомирської обласної ради, котрі, судячи зі всього, мають намір перенаправити сотні мільйонів на Житомир?..

Як і анонсувалося, відповіді на всі ці питання мали дати депутати обласної ради, обрані від міста Бердичева. Їх запросили на чергову сесію міськради, а разом із ними запросили й батьків ліцеїстів, яких турбувало, що буде далі – і з закладом, і з їхніми дітьми, і з розвитком спорту взагалі.

30 листопада у терміновому порядку у Житомирі скликали сесію обласної ради, інформувала присутніх, депутатка облради Людмила Кицак. На цій сесії, зазначила, було прийняте рішення, що, на перший погляд, не стосувалося ані БЛІСП, ані Бердичева. Ним депутати змінювали назву Житомирського обласного ліцею – він ставав спортивним ліцеєм обласної ради. За це рішення проголосували майже всі обласні народні обранці: було кілька таких, хто утрималися, кілька відсутніх, «проти» проголосувала лише Людмила Кицак. За Програмою Президента України, нагадала депутатка, на розбудову інфраструктури БЛІСП було виділено майже 500,0 млн. грн. На виготовлення проєктно-кошторисної документації провели тендер, проголосували, аби на це виділити кошти. А далі…

А далі, продовжила Людмила Кицак, хтось вирішив, що Бердичеву таких коштів буде «зажирно» і що краще їх спрямувати на Житомир. До того, як стало відомо про півмільярда, зауважила, БЛІСП чомусь особливо нікого не цікавив…

Відбулася обласна сесія, змінили назву житомирського ліцею, запустили інший тендер на виготовлення іншого проєкту – вже для ліцею у Житомирі. Постала загроза, що БЛІСП півмільярда не отримає. Особливо турбує Людмилу Кицак те, що разом із бердичівським знищується, власне, і житомирський ліцей, який до цього мав статус «ліцею академічного спрямування». Це, заявляє, суперечить Закону України «Про освіту». Наразі кошти на функціонування БЛІСП закладено в обласному бюджеті, але втрачено кошти на розбудову його інфраструктури. І взагалі: чи можливе існування в області одразу двох спортивних ліцеїв?

Людмила Кицак ініціювала ряд зустрічей у Житомирі й Бердичеві. Було складено Меморандум, направлено листи до Офісу Президента й до профільних міністерств. Найближчим часом, за тією інформацією, якою володіє, Житомирщину мають відвідати ініціатори проєкту, тож є сподівання, що ситуацію буде виправлено. Принаймні, статут новоутвореного ліцею у Житомирі експертизу ще не пройшов. Прикро те, що через внутрішню неврегульованість область взагалі може залишитися без коштів, а значить – без потужної спортивної інфраструктури.

Але вони працюють далі, наголосила народна обраниця: із трибуни Верховної Ради України БЛІСП підтримав народний депутат Богдан Кицак, це саме зробили відомі бердичівські спортсмени. Громадські активісти атакують Київ, де, насправді, не всі знають про те, що є така проблема.

Він переживає за розвиток Бердичева і дуже хоче, щоби виділені кошти залишилися у БЛІСП, у свою чергу, підкреслив інший депутат облради від Бердичева – Павло Журбенко. На тій сесії у Житомирі він утримався, зазначив, і головне, що хоче донести батькам ліцеїстів – ніхто ніщо не закриватиме. Більш того, на 2022 рік спостерігається навіть збільшення видатків на спортліцей у Бердичеві за принципом «чим більше дітей – тим більше фінансування». Щодо спроби перенаправлення коштів з Бердичева на Житомир, то Павло Журбенко згоден: зроблено це було не зовсім коректно. Наступного року депутат обіцяв взяти спортивний напрямок під особистий контроль. Якщо з коштами не визначаться, зауважив, вони просто пропадуть. На обласній сесії, додав, було озвучено, що БЛІСП має стати «філією» Житомирського ліцею.

Через хворобу вона була відсутня на тій «терміновій» сесії, інформувала депутатка обласної ради Наталія Онуфрієнко. Свою думку озвучувала у спілкуванні з заступником голови облради і колегами: із таким рішенням незгодна. Зверталася з цього приводу до колег по фракції: у результаті один із них утримався, четверо, таки, проголосували «за», двоє були відсутні. БЛІСП був, є і закритий не буде, повторила слова попереднього виступаючого Наталія Онуфрієнко. Справа про неправомірність об’єднання двох напрямів у Житомирському ліцеї розглядається у суді, інформувала депутатка, тож кошти наразі заморожено. А їх освоєння, припустила, під великим питанням.

Відсутньою на сесії 30 листопада була й Алла Мусевич. Втім, зауважила, з огляду на розподіл голосів її присутність нічого не вирішила б. Пізніше разом із заступником голови облради вона відвідала БЛІСП, де озвучила перед директоркою закладу позицію ради. Ліцей функціонувати буде, наголосила Алла Мусевич, і функціонуватиме як незалежна юридична особа, а не як філія. Особисто вона – проти статусу «філії». Із батьків, продовжила народна обраниця, до неї ніхто не звертався – ані на початку вищезгаданих подій, ані після, але вона готова надати потрібну допомогу. Щодо кінцевого результату, зазначила, то він залежить від того, яким чином спрацює судова система.

Грандіозне відкриття, надії та сподівання позаду – нині у БЛІСП живуть із тривогою на душі, констатувала директорка закладу Лариса Тарнопольська. Виділені кошти, наскільки вона розуміє, повинні бути профінансовані, але яким має бути заклад – самостійним чи незрозуміло чим?.. Так, вона мала зустріч із представниками обласної ради, і її запевнили у наступному:

  • Заклад не збираються закривати;
  • Усі кошти, закладені на БЛІСП до обласного бюджету-2022 будуть профінансовані у повному обсязі;
  • Потрібно готуватися до оголошення конкурсного набору дітей на наступний рік.

Наостанок Лариса Тарнопольська звернулася до депутатів обласної та міської рад з закликом зберегти унікальний заклад та унікальний шанс створення у Бердичеві належної спортивної інфраструктури. Мова ж бо йде не лише про ліцей, а й про все місто.

Долучитися депутатів міської ради до звернень, надісланих на ім’я голови Верховної Ради, до Кабміну та до голови Житомирської обласної ради, у свою чергу, закликав представник батьків ліцеїстів БЛІСП Станіслав Лужанський. Буде інфраструктура – буде розвиток спорту, буде де займатися дітям. Бердичів, наголосив, має показати, що йому це потрібно.

У кого з депутатів міської ради була можливість виїхати 30 листопада до Житомира, той виїхав, зазначив секретар Бердичівської міської ради Богдан Коляда. Було розроблено лист-звернення, під яким підписалися усі без виключення бердичівські депутати – до Президента України, до голови Верховної Ради, до профільних міністрів. Депутати Бердичівської міської ради, резюмував, одноголосно виступають за збереження закладу, за заведення коштів до бердичівського спортивного ліцею, за те, аби спорт розвивався.

І сам ліцей, і земля, на якій він розташований, належать обласній раді, а не бердичівській громаді, звертає увагу Бердичівський міський голова Сергій Орлюк. Інфраструктура – це надважливо, констатує, і на сьогодні спортивний ліцей у Бердичеві не має належної інфраструктури – заняття проходять на спортивній базі міста. Була спільна зустріч за участі представників Президента України та обласної ради, на ній обговорювали, що робити далі. Тоді Сергій Орлюк не раз наголошував: навіть якщо на території ліцею збудують стадіон, то той стадіон не зможе задовольнити усі потреби закладу. Учасники зустрічі ознайомилися з можливостями міста, міський голова доводив, що спорт у Бердичеві повинен розвиватися. З-поміж іншого, йшла мова про фізкультурно-оздоровчий комплекс і про залу боксу. Щодо останнього, то Бердичів володіє належною базою, у БЛІСП, натомість, відділення боксу немає. Окрім вищезгаданих об’єктів, говорили про майбутній Палац легкої атлетики (є намір його збудувати за костелом святої Варвари – на території, що належала колись медичному коледжу), про капітальний ремонт Центрального стадіону. Вже витрачено кошті на виготовлення проєктів, і Бердичів готовий прийняти та освоїти державні кошти, засвідчує Сергій Орлюк. Так розвиватиметься спорт, розвиватиметься молодь. На існуючій базі плюс півмільярда від держави – і у місті можна не те, що ліцей, а інститут фізкультури створити.

Жодних «філій» – у Бердичеві має функціонувати повноцінний заклад. Такою є позиція міського голови, і міська влада докладатиме задля цього максимум зусиль.