Бердичів

міська рада

З 1 січня 2022 року встановлення і використання касових апаратів – обов’язкове: житомирські податківці провели семінар для місцевих підприємців

inbound1791732162600652191

У приміщенні виконавчого комітету Бердичівської міської ради фахівці Головного управління Державної податкової служби у Житомирській області провели семінар для місцевих підприємців. Обговорювали законодавчі зміни щодо встановлення і застосування реєстраторів розрахункових операцій – касових апаратів, які вступають в дію з 1 січня 2022 року.

Так, за словами начальника відділу фактичних перевірок податкового аудиту ГУ ДПС у Житомирській області Сергія Яремчука, усі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку 2–4 груп, вже з першого дня наступного року обов’язково повинні використовувати касові апарати для проведення розрахункових операцій. Невиконання цієї норми закону, наголосив податківець, тягне за собою штрафні санкції.

Наразі на перевірки ФОПів-спрощенців накладено мораторій, але його дія може бути скасована у будь-який момент, підкреслив фахівець. Тому працівники ДПС радять підприємцям не зволікати та встановити програмний РРО від Державної податкової служби, котрий має низку переваг:

• доступність і безоплатність;
• одноразове внесення для довгострокового зберігання на фіскальному сервері ДПС;
• автоматичне формування Z-звітів та Х-звітів;
• зручний доступ до електронних фіскальних чеків;
• просте ведення бізнесом та керування розрахунками;
• прозорість усіх розрахункових операцій.

Програмний РРО, сумісний з операційними системами Android та Windows, за словами податківців, можна завантажити на смартфон, планшет чи комп’ютер із офіційного вебпорталу ДПС у вигляді ZIP-архіву.

Допомогу щодо програмування штрих-кодів товарів для відображення у фіскальних чеках, інформував Сергій Яремчук, підприємцям надаватимуть фахівці управління електронних сервісів. Окрім того, ФОПи автоматично одержуватимуть інформаційно-роз’яснювальні матеріали щодо коректного використання ПРРО під час його реєстрації, та зможуть переглянути відеоуроки з покроковою інструкцією встановлення та подальшого використання програмного реєстратора, розміщені на вебпорталі ДПС.

Додаткову консультацію також можна буде отримати і за номером гарячої лінії: 0-800-505-521.