Бердичів

міська рада

Працівники Центру комплексної реабілітації та батьки дітей з інвалідністю обговорили коректне формування та правильне виконання індивідуальних програм реабілітації

inbound2968540556937990636

Актуальні питання щодо індивідуальних програм реабілітації (ІПР) обговорили на зустрічі з батьками “особливих” дітей. Роз’яснення надавали заступниця начальника управління сім’ї та соціального захисту населення Олеся Харитонова, начальниця відділу з питань обслуговування осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці Лариса Яницька та директорка Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Тетяна Осадчук.

На зустріч, яку планували провести у форматі наради, також запрошували і заступника головного лікаря з дитинства Бердичівської міської лікарні Олега Марченка, який, однак, з певних причин був відсутній.

За словами Тетяни Осадчук, працівники Центру хотіли узгодити з представником лікарні робочі моменти щодо правильного заповнення медичних документів, за якими складаються індивідуальні програми реабілітації. За ІПР, в свою чергу, потім працюватимуть і фахівці-реабілітологи, і батьки дітей з інвалідністю.

У зв’язку із браком спеціалістів, можливості закладу досить обмежені, наголосила директорка установи. Тому для охоплення якомога більшої кількості дітей, котрі потребують індивідуальної фізичної, психолого-педагогічної та соціальної реабілітації, заняття у Центрі для кожного підопічного відбуваються із певною періодичністю.

Після закінчення курсу, наприклад, лікувальної фізичної культури (ЛФК), батьки отримують комплекс необхідних вправ на руки і продовжують займатися із дитиною вдома. Лікарі ж, розповіла Тетяна Осадчук, часто вказують у ІПР, що призначення слід виконувати “постійно”, але не пояснюють батькам, як це відбувається на практиці. Тому, зі слів директорки, у Центрі іноді трапляються непорозуміння.

Медичні призначення, переконані і фахівці, і батьки, повинні бути послідовними та співпадати у загальному баченні реабілітаційної програми, а також враховувати потужності комунального закладу, який надає відповідні послуги.

По закінченню свят, вирішили присутні, вони обов’язково зберуться ще раз та проведуть заплановану нараду із представником міської лікарні, щоб донести до медичних працівників свої пропозиції та побажання щодо складання ІПР.