Бердичів

міська рада

Тариф на теплопостачання буде збільшено, однак побутових споживачів зміни не торкнуться

IMG_20211216_122349

Виконавчий комітет Бердичівської міської ради затвердив внесення змін до свого попереднього рішення №311 “Про встановлення коригованих тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії” від 21.10.2021 року.

Схвалений проєкт рішення передбачає встановлення наступних тарифів на послуги комунального підприємства “Бердичівтеплоенерго”:
• 2 278,45 грн. за 1 Гкал (з ПДВ) – для населення;
• 3 670,08 грн. за 1 Гкал (з ПДВ) – для бюджетних установ і організацій;
• 5 617,42 грн. за 1 Гкал (з ПДВ) – для інших споживачів.

Заява від КП “Бердичівтеплоенерго” та матеріали для встановлення коригованих тарифів на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії, за словами головної спеціалістки відділу комунального господарства управління ЖКГ Наталії Палкіної, надійшли до виконавчого комітету Бердичівської міської ради наприкінці листопада поточного року. Спеціалісти, повідомила доповідачка, розглянули документи, проаналізували розрахунки і дійшли висновку, що чинні тарифи, підлягають приведенню до економічно обґрунтованого рівня.

Ціна на послуги теплопостачання, наголосила пані Наталія, підлягає коригуванню за двома складовими – вартістю природного газу та вартістю електричної енергії, які зазнали змін протягом планового періоду.

Згідно додаткової угоди між КП “Бердичівтеплоенерго” та газопостачальником, ціна блакитного палива для обсягу ІІ на грудень 2021 року становить 24 118,41 грн. за 1000 м³ (без ПДВ). Врахована ж вартість газу у чинному тарифі складає лише 20 341,50 грн. за 1000 м³ (без ПДВ) і є на 16,8% меншою від реальної.

Істотного зростання з моменту встановлення чинних тарифів, підкреслила Наталія Палкіна, зазнали також і ціни на електричну енергію. Так, у грудні поточного року вартість електроенергії встановлена у розмірі 3,81834 грн/кВт. У чинному ж тарифі врахована цифра, яка менша від реальної на 46% – 2,6014 грн/кВт.

Зростання тарифів на енергоносії, пояснила економістка, призвело до зростання прямих витрат та необхідності коригування тарифу на виробництво та постачання теплової енергії.

Заслухавши доповідь та ознайомившись із розрахунками, члени виконавчого комітету підтримали відповідний проєкт рішення.

Водночас, як зазначила Наталія Палкіна, ухвалене підвищення тарифу на теплопостачання не торкнеться побутових споживачів. Згідно підписаного представниками Асоціації міст України, КМУ, НАК “Нафтогаз України” та Офісом Президента України 30 вересня 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії, вартість теплопостачання для населення не повинна перевищувати торішньої вартості аналогічних послуг.